Annons

Annons

Annons

Annons

Striden om ny brandstation

Insändare
Folkomrösta om brandstationen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Henry Bäck.

Bild: Arkivbild

Annons

Nästan var femte Skinnsbergsbo har skrivit på de namnlistor där det krävs ett stopp för bygget av en ny brandstation för totalt minst 55 miljoner kronor. Kravet som förts fram av de 676 undertecknarna är i korthet att det aktuella förslaget stoppas, att det görs en ny utredning och upphandling. Om politikerna framhärdar kräver undertecknarna en folkomröstning i frågan.

En folkomröstning kan drivas fram genom ett folkinitiativ om minst tio procent av väljarna kräver det. Den gränsen är passerad med råge när nästan 20 procent har skrivit under.

En ledare i denna tidning den 14 januari argumenterar mot en folkomröstning. Skälet skulle vara att det är bättre med representativ demokrati. Väljarna kan då rösta bort de politiker som fattat beslut man inte gillar. Ett annat skäl är svårigheterna att formulera omröstningens alternativ.

Annons

Annons

På den sista punkten finns inga oklarheter. Röstningsalternativet är klart angivet på de listor de 676 har skrivit under. Det handlar inte om någon annorlunda brandstation. Det handlar om att hejda 55-miljonersalternativet och göra en ny utredning och upphandling för att åstadkomma ett billigare pris. Mot detta står förstås 55-miljonersalternativet. Jag är övertygad om att väljarna begriper dessa ganska enkla alternativ.

Till den första punkten kan sägas: Vi har en representativ partidemokrati. Så länge som den fungerar som den ska behövs inga folkomröstningar. Men det händer att den inte gör det. Om väljarna inte fått klart för sig vad de olika partierna vill göra är ett sådant fall. Inget parti har i valplattform utlovat något om brandstationsbygget. Ingen annan vägledning finns: Det ena är inte mer höger- eller vänsterideologiskt än det andra. Det kan också vara så, att partierna är internt splittrade. Så var det till exempel i kärnkraftomröstningen 1980.

Jag skulle dessutom vilja hävda att den representativa demokratin i Skinnskatteberg är satt ur spel. Efter valet 2018 valdes ett socialdemokratiskt minoritetsstyre. Det skedde genom passivt stöd från Liberalerna, Centern och Vänsterpartiet. Ett sådant minoritetsstyre kan bara fungera om oppositionen avhåller sig från att ständigt utsätta styret för förnedrande nederlag i viktiga frågor. Liberalerna och Centern har oavbrutet utsatt minoritetsstyret för sådana nederlag genom att rösta tillsammans med högeroppositionen Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Annons

Om Liberalernas och Centerns motiv vet jag inget, men högeroppositionen vägleds enbart av sitt hat mot vänsterpartierna. Det finns ingen ideologisk grund för deras agerande, och knappast heller omtanke om kommunens invånare.

Annons

Att hänvisa väljarna till att utkräva ansvar i valet är också lite poänglöst eftersom beslutet är fattat och troligen långt gånget i verkställigheten. Då är det bara att bita i det sura äpplet och betala notan.

Ytterligare ett skäl för att genomföra och respektera resultatet av en folkomröstning är att det skulle vederlägga det spridda väljarföraktet: ”Folket är ointresserade och i det närmaste apatiska i politiska frågor.” När nu folket reagerat entusiastiskt genom att på kort tid under julhelger och pandemi samla de namn som krävs för en folkomröstning ska vi inte skuffa tillbaka dem med att det där är för komplicerat för er. Sjutton ledamöter av kommunfullmäktige begriper bättre.

Henry Bäck

Annons

Annons

Till toppen av sidan