Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Vill ingen lägga energi på att förklara energipriserna?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Putte Dahlström (PNF).

Bild: Arkivbild

Annons

I dag onsdag den 12 januari tröttnade jag på pratet om höga el-priser så jag0 ringde in till Radio Dalarna och försökte på mindre än en minut förklara det här med el-pris som nu är extremt höga. Samtidigt tog regeringen via några ministrar till orda och lovade en satsning på 6 miljarder så där för att lindra verkningarna för de som ”drabbats” av de höga priserna.

Annons

För mig låter det obegripligt att extra stora kostnader för el ska kompenseras egentligen utan någon faktiskt genomgång först av vilka aktörer som finns och hur avtal för el ser ut. Strax efter mitt inlägg i radion var det någon som ringde in och tyckte jag var missunnsam som exempel tyckte det var magstarkt att folk som laddade elbilar skulle kompenseras av regeringen. Media pratar och skriver att priserna är onormalt höga. De undviker också att förklara hur de olika avtalen ser ut.

Annons

I somras när det var överskott på el var det till och med minus pris på elen några dagar. Då gnuggade ni med rörligt avtal händerna medan vi med fasta avtal fick snällt betala överpris mycket över ”spot”-priset.

Fakta är ju att vi har en avreglerad marknad när det gäller el som far runt i våra el-nät. Ofta finns två huvudalternativ för dig som konsument ett fast avtal med allt i ett pris som också har en fast tidsgräns på avtalet. Så finns det rörliga avtalet som följer ”el-börsens” pris. Dessutom har vissa bolag en mix av dessa. Fördelen med fast är ju att du vet vad ditt kWh-pris blir under bindningstiden oavsett rörelser vad gäller priset. Fördelen med rörligt avtal är just att man betalar ”billigt” när el-börsens pris är lågt. Nackdelen är att du betalar ”dyrt” när el-börsens pris är högt (som nu). De flesta förståsigpåare brukar förorda rörligt avtal. Sett över flera år har det avtalet alltid varit billigare för dig som konsument. Det finns många ”sajter” idag på nätet som prisjämför produkter. Onsdag 12 januari låg det billigaste fasta kwh-priset på strax under 80 öre med en kortaste bindningstid på 12 månader. Det rörliga låg på något under 250 öre.

Annons

Det skulle förvåna mig mycket om de här 6 miljarderna är något annat än en försmak av bjudfesten som väntar inför förestående valet i höst. Jultomtande politiker har vi haft problem med i Norberg tidigare. Nu har jultomteriet förflyttats till regeringen.

Faktum är väl att för Norbergs innevånare vore det viktigare att kompensera dyra drivmedel då vi ju är en utpendlingskommun. Här låter då regeringen bristen på den inblandning i drivmedlen, och som därigenom blir en prispådrivare, helt slå igenom i konsumentledet.

Putte Dahlström (PNF)

Annons

Annons

Till toppen av sidan