Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Stoppa hedersrelaterat våld och förtryck – nu räcker det!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Cecilia Elving, Ordförande Liberala Kvinnor och Ordförande Liberala Kvinnor Västmanland.

Bild: Privat

Annons

Den 21 januari, är det 20 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i ett trapphus i Uppsala. Allt för många flickor och kvinnor i Sverige riskerar att mördas, könsstympas, misshandlas eller tvingas till äktenskap. Ännu fler unga kvinnor, flickor och pojkar får sin frihet och sina rättigheter begränsade med motivet att bevara familjens heder. Hedersförtryck är inte bara ett av Sveriges största jämställdhetsproblem, det handlar också ofta om allvarlig kriminalitet. 

Annons

Annons

Liberalerna och Liberala kvinnor satte strålkastarljuset på det hedersrelaterade förtrycket i en tid när de flesta andra politiska krafter antingen höll tyst eller relativiserade. Tack vare Liberalerna har det skett historiskt stora insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, och idag är lagstiftningen bättre och kunskapen högre. Men mycket mer behöver göras.

Några månader innan hon blev mördad talade Fadime Sahindal i Sveriges riksdag. I sitt tal bad hon oss att inte blunda för hedersförtrycket och sa: ”oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet att både få ha sin familj och det liv man önskar sig”. 20 år har gått, och det är fortfarande ingen självklarhet. 

Att bekämpa hedersförtryck handlar om frihet. Det handlar om att alla oavsett bakgrund ska få ta del av och åtnjuta sina mänskliga fri- och rättigheter. Det handlar om att jämställdheten i Sverige ska gälla alla. 

Liberala Kvinnor kräver:

►Kunskapssatsningar inom polis, domstolar, vården, skolan och socialtjänsten.

►Ökade resurser till arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

►Pröva utvisning av dem som begår hedersbrott samtidigt som offret får stanna.

►Skärp lagen mot barn- och tvångsäktenskap.

►En nationell kartläggning av könsstympning.  

Annons

►Kriminalisera oskuldskontroller och oskuldsoperationer. 

Inte en enda kvinna, flicka eller pojke ska mördas, misshandlas eller kontrolleras i hederns namn. Det är inte värdigt vårt liberala, demokratiska och jämställda samhälle.

Cecilia Elving, Ordförande Liberala Kvinnor

Birgitta Åkerberg, Ordförande Liberala Kvinnor Västmanland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy