Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Låt inte berättelserna från förintelsen tystna

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liane Blom (L).

Bild: Lova Jappevik

Annons

Jag kommer aldrig att glömma den man, som en gång kom in på avdelningen där jag gjorde min praktik för att bli undersköterska. På hans underarm fanns några siffror intatuerade. Jag hade läst om förintelsen, men aldrig kommit ett av nazismens offer så nära att jag kunde hålla hans hand. Tatueringen blev en påminnelse för mig om den frihet vi har i Sverige idag, och vilken ofrihet som fanns i Europa på den tiden.

Annons

Annons

Berättelserna från offren från förintelsen håller på att tystna. En efter en går de ur tiden. Förra veckan tog vi avsked av Emerich Roth. Må deras berättelser aldrig glömmas bort. Må vi aldrig låta historien upprepa sig. Må vi aldrig låta de strömningar som låg bakom förintelsen återkomma. Nazismen eftersträvade att alla skulle vara lika. Hade du fel religion, politisk åsikt, var homosexuell eller funktionsnedsatt så hade du försakat din rätt att existera.

Liberalism är dess motsats. Liberaler har genom tiderna stått emot. Tyvärr ser vi återigen strömningar i Europa som vill inskränka olika personers rättigheter. Återigen behöver vi stå upp för det som är rätt. Torsdag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Det är en dag då vi som vågar minnas förintelsen, tänder ett ljus för alla som mördades men också för de som vågade stå emot. Tänd ett ljus du också!

Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan