Annons

Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Debatt
Hyresgästföreningens krav inför valet: trygga bostäder för alla!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hyresgästföreningen lyfter de frågor de tycker är viktigast inför valet.

Bild: Mats Wikman

Annons

Bostadsbrist, trångboddhet och renovräkningar. En allmännytta som säljs ut till riskkapitalbolag och nyproduktionshyror som ligger långt över vad många vanliga löntagare och pensionärer har råd med. Så ser verkligheten ut på många orter i dagens Sverige. Det har lett till en växande otrygghet för alla oss som är hyresgäster idag, men också för samhället som helhet när människor inte kan få ett eget, tryggt hem till en rimlig boendekostnad.

Det här är en utveckling som pågått i flera decennier. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggande, planering och förvaltning av våra bostäder till marknaden. Men nu måste den utvecklingen få ett stopp.

Den 11 september 2022 är det val i Sverige. Valrörelsen avgör inte bara vilka politiska frågor och vallöften som kommer att stå ni centrum under kommande mandatperioden. Vi hyresgäster i Skinnskatteberg, grannkommuner och i hela vårt land, kräver att politiken på riktigt börjar ta ansvar för att garantera alla medborgares rätt till en trygg bostad. Därför kommer vi i och efter valrörelsen rikta följande krav mot landets politiker:

Annons

Annons

► Ja till hållbara renoveringar och stopp för renovräkning. Många bostadsområden är i behov av renovering, men det får inte ske på bekostnad av människor och miljö. Ingen hyresgäst ska tvingas flytta för att hyran chockhöjs när fastigheten rustas upp. Därför behövs statligt stöd till upprustning, stärkt ställning för hyresgäster vid omfattande renovering samt förbättrade möjligheter för bostadsbolag att skattefritt fondera pengar till underhåll.

► Ja till fler bostäder med lägre hyra. Sverige lider av en omfattande bostadsbrist som sätter stopp för unga att flytta hemifrån, familjer från att bildas och äldre att hitta en anpassad bostad. Det har under lång tid byggts för lite och det som byggs är ofta väldigt dyrt. Därför behöver det statliga investeringsstödet återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att ytterligare öka bostadsbyggandet.

► Ja till rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Staten lägger många gånger mer på skattesubventioner till de som bor i bostadsrätt och villa jämfört med oss i hyresrätt. Som en följd av skatteorättvisan är en nybyggd hyresrätt upp till 2 500 kronor dyrare i månaden än motsvarande bostadsrätt. Under den här mandatperioden har vi i Hyresgästföreningen mobiliserat hela vår folkrörelse för at stoppa planerna på natt införa marknadshyror i nyproduktion och lyckats. Rätten till ett tryggt boende fortsätter.

Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen

Ragnar Eriksson, Hyresgästföreningen Skinnskatteberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan