Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Debatt
Ukrainas sak är vår

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Olle Thorell (S).

Bild: Sara Arvidsson, Arkivbild

Annons

Det är krig i Europa. Det är med vrede vi alla tar del av angreppen mot Ukrainas folk. Den socialdemokratiska regeringen fortsätter att driva på sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige. Ett mörkt kapitel har inletts i Europas historia. Ryssland har invaderat ett europeiskt land. Det är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet och ett brott mot internationell rätt. Europa befinner sig i en exceptionell situation som kräver exceptionella beslut. Ryssland hotar hela den europeiska säkerhetsordningen, som alla Europas länder bygger sin säkerhet på, inklusive Sverige. Sverige står sida vid sida i solidaritet med Ukrainas folk. Europa stöttar Ukraina i ord och i handling. Med ekonomiskt och humanitärt stöd. Med fristad åt de ukrainare som flyr undan kriget. Men också med stöd till Ukrainas lagliga rätt att försvara sitt land.

Annons

Annons

Våra beslut i riksdagen bygger på vad som bäst tjänar Sveriges och svenska folkets säkerhet. Socialdemokraternas slutsats är att det tjänar Sveriges säkerhet bäst att stötta Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland. Deras försvar av sina gränser är ett försvar av folkrätten och alla länders gränser. Därför beslutade riksdagens partier i bred majoritet att stötta Ukraina med militärt materiel. Sverige ger nu ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor som omfattar 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott. Sverige kommer också att bidra med 500 miljoner kronor till Ukrainas väpnade styrkor.

Det Sverige förser Ukraina med sker utifrån vad de själva har önskat och är koordinerat inom EU. Något liknande har Sverige inte gjort sedan Sovjetunionen angrep Finland 1939. Men givet det mycket försämrade säkerhetsläget och för Ukrainas rätt att försvara sig stöttar vi nu dem med militärt materiel. Regeringen och riksdagen har jobbat intensivt med detta så att ett snabbt beslut har kunnat tas. I denna oroliga tid är vi stolta över att vara svenskar. Runt om i landet har manifestationer och demonstrationer arrangerats för att visa stöd med Ukrainas befolkning. Ansvaret för kriget vilar enbart på den ryska statsledningen. Våra tankar går till de människor vars liv och hem just nu utsätts för fara. Vi kommer fortsätta stå vid det Ukrainska folkets sida.

Olle Thorell (S), riksdagsledamot för Västmanland

Kenneth G Forslund (S), ordförande riksdagens utrikesutskott

Niklas Karlsson (S), vice ordförande riksdagens försvarsutskott

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan