Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Debatt
När barnen sökte skydd förstod jag krigets fasor

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liane Blom (L).

Bild: Lova Jappevik

Annons

Det är med stor sorg i hjärtat som vi liberaler tittar på det som händer mellan Ukraina och Ryssland. Vi har åter ett krig i Europa. För mig för det tillbaka tankarna till 90-talet och kriget i forna Jugoslavien, och på hur svårt det är för oss svenskfödda att förstå det här med krig.

Jag gick i gymnasiet när flyktingströmmarna från Jugoslavien eskalerade. Främlingsfientligheten lät inte vänta på sig i Mullsjö, där jag då bodde. Som äldre tonåring blev det viktigt för mig att stå emot. Jag engagerade mig politiskt och gick även med i Röda Korset.

Annons

Annons

En flyktingförläggning skapades i Bankeryd och jag jobbade ideellt där en sommar på en öppen förskola. Det var en intensiv sommar där ett stort antal barn vistades på liten yta, men det finns ett speciellt minne som jag vill dela med er som läser det här. Incidenten blev embryot till min förståelse av krig. Eller snarare: en insikt i vad jag inte kan begripa.

Det var en dag som alla andra. Det var fullt av aktivitet och barnen lekte. På den tiden hade Sverige ett försvar. Det var inte sällan testflygning skedde över bland annat Vättern. Så skedde också denna dag. Jag minns att jag tittade ut genom fönstret. När jag tittade tillbaka var rummet tömt på barn. Det tog ett tag innan jag och min kollega förstod vad som hade hänt. Under stor tystnad lirkade vi fram det ena barnet efter det andra, gömda bakom bord, stolar, i garderober eller var de nu hade sökt skydd. De flesta var tysta, med skräckslagna ögon. Någon grät.

Det var inte förrän då krigets fasor slog mig. När barn avbryter lek för att söka skydd för att överleva, då lämnar det ingen oberörd. Sverige kommer nu återigen att få se en flyktingström. Mitt hjärta kommer fortsätta vara öppet för dem, som med kort varsel, fått lämna allt.

Liane Blom (L), ordförande i Liberalerna Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan