Annons

Annons

Annons

Höga drivmedelspriser

Debatt
S: Vi inför ett nytt och förenklat reseavdrag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Eriksson (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Sverige är ett stort och avlångt land där många behöver pendla längre sträckor för att ta sig till och från jobbet. Inte minst på landsbygden där avstånden mellan bostad och arbete allt som ofta innebär höga transportkostnader för den gemensamma hushållskassan. Vi har sedan en tid tillbaka ett reseavdragssystem i Sverige som gör det möjligt att erhålla en skattereduktion för detta, men som under en längre period har kritiserats för att vara för krångligt och snedvridet.

Annons

Annons

Därför påbörjar nu den socialdemokratiska regeringen den största förändringen av reseavdraget på decennier. Reformeringen är helt nödvändig för att både stärka möjligheterna till att bo och verka i hela landet, och för att öka takten i klimatomställningen. Det nya, förenklade och mer omfattande reseavdraget innebär att betydligt fler människor kommer kunna ta del av skattelättnaden.

Det kommer att beräknas på avståndet mellan bostad och arbetsplats i stället för kostnaden för resan och inte innehålla krav på tidsvinst. Det kommer heller inte spela någon roll vilket färdmedel som faktiskt har använts för arbetsresan. Avdraget gäller oavsett om man tar bil, kollektivtrafik, cykel eller annat färdmedel till jobbet. Samtidigt höjs nivåerna för vanliga löntagare till 25 kr milen, jämfört med dagens 18,50.

Till skillnad från det tidigare reseavdragssystemet kommer det nya även ge en lika stor skattelättnad oberoende av vad man har för inkomst eller marginalskatt. Detta har inte varit fallet tidigare då samma resa har resulterat i en större skattelättnad för höginkomsttagare jämfört med en låginkomsttagare, vilket inte är särskilt rimligt.

Här hemma i Västmanland kan det nya avdraget exempelvis innebära att en undersköterska som tar bilen till jobbet från Köping till Västerås får 8400 kronor med de förstärkta nivåerna, istället för nuvarande 6426 kronor.

Annons

Med det nya systemet blir reglerna enklare, landsbygds – och klimatprofilen tydligare, och framför allt kommer det göra stor skillnad för vanliga arbetare.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot

Olle Thorell (S), riksdagsledamot

Lena Johansson (S), riksdagskandidat

Joakim Borg (S), riksdagskandidat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan