Annons

Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Debatt
Dags att gå till handling för ett plus-65-boende i Skinnsberg

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lena Lovén Rolén (S) och Pentti Lahtinen (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Detta ärende kommer upp för beslut i kommunstyrelsen den 5 april och till fullmäktige den 16 maj för beslut. Förslaget är att säga ja till samarbete med SBO (statens bostadsomvandling), där Skinnskattebergs kommun skriver avtal för omvandling av Klockarbergsvägen 8 (A,B,C). Förstudie och upphandling är nu klart. Upplägget är att SBO köper fastigheten för en krona av kommunen, SBO bekostar renovering till nyproduktionsstandard och hyr därefter ut det till kommunen.

Hyresnivån kan vi aldrig matcha om vi skulle bygga själva. Den kommer att ligga på cirka 1300 kronor/år/kvm. Det vill säga runt 7 000 kronor/månad för en tvåa. Hyresnivåer för nybyggnation ligger avsevärt högre, cirka 9 000 kronor/månad och mer är inte ovanligt. Kommunen går in i ett 25-årigt stabilt hyresavtal.

Annons

Hur jobbar då SBO? SBO har ett särskilt samhällsuppdrag, som syftar till att generera andra effekter än ekonomisk avkastning. Målet är att hjälpa mindre kommuner, likt Skinnskatteberg, att skapa en attraktiv bostadsmarknad. Därav de generösa ekonomiska förutsättningarna. Skinnskatteberg har en åldrande befolkning, där en tredjedel är plus 65 år. Då är det värdigt och självklart att vi ska ha ett attraktivt plus-65-boende. Fastigheten blir nu totalrenoverad med väl tilltagna dörröppningar utan trösklar, stora badrum, hiss, balkong till samtliga 25 lägenheter (ettor till treor), gästlägenhet och gemensamhetslokal/er.

Annons

Lena Lovén Rolén (S).

Bild: Sara Arvidsson

Klockarbergsvägen ligger perfekt och centralt placerat, nära till affärer, vårdcentral, biblioteket och promenadstråk. Det här konceptet gör också att vi kan få en bättre bostadsrotation med fler villor i omlopp. Den här möjligheten har vi Socialdemokrater jobbat för i tre år. Hade vi inte suttit i minoritet hade Klockarbergsvägen 8 sannolikt stått klart för inflyttning nu. Moderaterna har under hela denna tid agerat för att stoppa detta, bland annat genom att sprida felaktig information.

Pentti Lahtinen (S).

Bild: Sara Arvidsson

Tyvärr en alltför vanlig erfarenhet för oss Socialdemokrater under våra tre år som samarbetssökande i minoritetsstyre. Nu vänder vi oss till er invånare, lyssna med era lokala politiker, hur dom tänker i denna fråga. Säger dom ja till omvandling av Klockarbergsvägen 8? Vi behöver en majoritet i frågan.

Lena Lovén Rolén (S), kommunstyrelsens ordförande Skinnskatteberg

Pentti Lahtinen (S), ordförande i Tekniska Utskottet

Till toppen av sidan