Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Varför görs inget för att stötta högpresterande elever?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liane Blom (L).

Bild: Lova Jappevik

Annons

År 2019 lämnade Liberalerna Norberg in en motion som handlade om att Norberg bättre behöver matcha elever som högpresterar. Motionen var på väg att avslås av kommunstyrelsen för att det redan ingår i skolans uppdrag att låta varje barn nå så långt det är möjligt. Istället för avslag ansågs motionen besvarad – alltså att Norberg redan gör detta.

Bakgrunden till motionen var bland annat att personal påtalat att det ibland är svårt att hinna med elever som högpresterar. Eftersom jag är lärare själv, känner jag igen mig i problematiken. Fokus hamnar ofta på elever som inte klarar målen för där måste olika åtgärdsprogram följas och anpassningar göras. I en ganska späckad arbetsdag kan det vara svårt att hinna med att också utmana de som ligger över sin förväntade nivå. I Norberg är det relativt få elever som har högsta betyg, vilket förstärker intrycket att varje barn kanske inte matchas mot sin fulla potential.

Annons

Annons

Högpresterande barn behöver stöttning på sin nivå. Det är inte bara att slänga till dem en gymnasieuppgift och se hur det går. En del av dem faller ur skolan för att det inte är någon större idé att gå dit. De kan redan allt som klasskamraterna kämpar med att lära sig.

Ett annat parti har nu lämnat in en liknande motion som vår. Tre år senare kan jag konstatera att det inte har hänt någonting alls i Norberg i den här frågan, som så mycket annat. Styrande majoritet är så rädda att peta i verksamheten att de istället är lamslagna. Som opposition har vi inte full insyn i vad som sker. Det blir allt tydligare att majoriteten inte tar sitt ansvar och heller inte följer upp fattade beslut. Dags att rösta på något annat?

Liane Blom (L), ordförande i Liberalerna Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan