Annons

Annons

Annons

Annons

Höga elpriser

Debatt
Det som ger billig el snabbast är mer vindkraft

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Eriksson (S) och Tony Bölja (S).

Bild: Sara Arvidsson, Privat

Annons

Svar på debattartikeln ”En sänkning av elskatten gynnar flest”.

Vi börjar med det som är korrekt i Liane Bloms (L) debattartikel: ja, elpriserna har varit fruktansvärt höga den gångna vintern.

När Ryssland ströp kranarna och minskade gasleveranserna till Europa, samtidigt som många företag behövde öka sin elkonsumtion när de återstartade efter pandemiåren, rusade priserna i höjden. Utbud och efterfrågan är det som styr prisläget och eftersom vi finns på en öppen, europeisk energimarknad rusade elpriserna även i Sverige, trots att vårt gasberoende är relativt lågt.

Tony Bölja (S).

Bild: Privat

Annons

Annons

Eftersom den här prischocken drabbade många vanliga hushåll med små marginaler agerade regeringen snabbt och införde elprisstödet. Det är inte fördelningspolitiskt perfekt, det vet vi. Men den här gången var det viktigare att få ut pengarna fort än att utreda och räkna på en modell som varit mer träffsäker men som dröjt något år. Så långt har Blom helt rätt. Sedan blir det värre: halvsanningar och lögner om vartannat:

►Nej, regeringen har inte lagt ner några kärnkraftreaktorer. Det har energibolagen själva gjort när de beräknat att kostnaden för att renovera, förnya och underhålla överstiger inkomsterna de kan ge.

Åsa Eriksson (S).

Bild: Sara Arvidsson

► Nej, det går inte att sänka skatten på el mer än vad regeringen redan har föreslagit. Det meddelade övriga medlemsstater i EU i förra veckan.

► Nej, bidrag löser inte behovet av mer el och det har heller ingen påstått. Det som ger mer billig el snabbast är att bygga ut vindkraften, både till land och till havs, men det säger tyvärr allt för många kommuner nej till.

Vilken är Liane Bloms lösning på behovet av dubbelt så mycket elproduktion i Sverige de kommande åren för att klara den gröna omställningen? Kom inte dragandes med ”mer kärnkraft”, för det ger inte mer el de närmaste 30 åren i alla fall, hur gärna borgarna än vill påstå det.

Annons

Annons

Vi Socialdemokrater säger som det är och gör det som krävs. Vi slåss alltid för svenska folkets bästa och för en hållbar framtid. Elprisstödet och bilstödet kommer dämpa en del av kostnadsökningen men inte allt. Krig är förödande för alla men även för ekonomin och vi kommer alla att få betala för det. Men vi värnar Sveriges säkerhet och kämpar för den istället för att som Bloms partiledare Sabuni ”dra till Norge om det blir krig”. Det är ett häpnadsväckande uttalande.

Tony Bölja (S), Skinnskatteberg

Åsa Eriksson (S), Norberg

Till toppen av sidan