Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Debatt
S i Skinnskatteberg tar energifrågan på största allvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fredrik Wigerskog, ordförande Socialdemokraterna Skinnskatteberg.

Bild: Privat

Annons

Som ordförande för Socialdemokraterna i Skinnskatteberg känner jag mig manad att skriva svar på Helena Norrbys och Centerpartiets debattartikel häromdagen.

Centerpartiet finner det lustigt att S i Skinnskatteberg stoppar allt vad vindkraft heter emedan S på riksnivå talar sig varm för vindkraft.

Detta är lögn, vi Socialdemokrater i Skinnskatteberg har sagt nej till storskalig vindkraft i vår kommun, inte till allt vad vindkraft heter.

Anledningen till vårt partis ställningstagande är många, här är några

1. Det finns en stark oro när det gäller storskalig vindkraft bland våra invånare i Skinnskatteberg. För oss socialdemokrater är det viktigt att lyssna på våra invånare

Annons

Annons

2. Skinnskatteberg har en fin och orörd natur och vi vill att fler tar del av denna naturrikedom. Som det ser ut nu får vi det inte att gå ihop med storskalig vindkraft.

3. Det finns många frågetecken kring de företag som bygger och driver dessa parker. Inte ens expertisen är här överens, den absoluta majoriteten av investeringar i vindkraftsparker kommer från utländska investerare, det gäller även nedmonteringen. Det är även ovisst om hur effektiv vindkraften är till exempel vid längre perioder som det ej blåser

Vi Socialdemokrater i Skinnskatteberg tar energiförsörjningen på största allvar. Men det är en svår och komplex fråga. Självklart ska även vi i Skinnskatteberg vara med och bidra till den gröna omställningen av samhället. Just nu har vi landat i att det för Skinnskattebergs kommuns bästa finns andra typer av energislag som vi kan bidra med. Bland annat vill vi undersöka om det är möjligt att utvinna/lagra vattenenergi från de många gruvgångar som finns i främst Riddarhyttetrakten. Vi utvinner vattenkraft i kommunen och vi energieffektiviserar våra kommunägda fastigheter. Vi bör även diskutera mer hur vi kan bli bättre på att hushålla med den energi som vi redan har i dag, ”många bäckar små” .

Vi Socialdemokrater är naturligtvis öppna för en diskussion om framtidens energiförsörjning inklusive vindkraft.

Annons

Avslutningsvis finner jag det något lustigt att Centerpartiet i Skinnskatteberg anklagar oss Socialdemokrater för att tala med kluven tunga. Helena Norrby och hennes parti i Skinnskatteberg borde vara lite mer ödmjuka. Vad sa ni i denna debatt, har ni ens tagit ställning? Vidare har Centerpartiet centralt klart och tydligt markerat vad man anser om ett samarbete med Sverigedemokraterna, men här i vår kommun verkar inte det gälla Helena Norrby och hennes parti. Det om något är väl att tala med kluven tunga!

Fredrik Wigerskog (S)

Ordförande Socialdemokraterna Skinnskatteberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan