Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Undrar vem som ska sitta på ljugarbänken?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik Bölja Eriksson. Det är med försiktighet som man ska kalla någon för lögnare. Eriksson och Böljas inlägg i elskattdebatten tål att granskas. För det första så var räkneexemplet i min insändare från december och januari. Det var före kriget i Ukraina och Sverige såg högre elpriser än någonsin. Var det nu barkar låter jag vara osagt, men med (S) politik så kommer det snart stå vindkraftparker lite varstans. Själv har jag fått nog. Det finns nästan ingen forskning i nuläget om hur folk och fä nära parker påverkas vad gäller hälsan. Ändå strösslas det lite här och var med vindkraftparker, eftersom det är det snabbaste och billigaste sättet att få mer el. Det är dock en kortsiktig lösning. Om 50 år står vi med en massa skrot som ingen i nuläget vet vad vi ska göra med.

Annons

Liane Blom (L).

Bild: Lova Jappevik

Annons

Regeringen har inte personligen lagt ner kärnkraft. Det är deras politik som har gjort det i form av subventioner till vissa elkällor. Just nu är vindkraft och solceller i ropet. Hårdnackat vägrar man rucka på lagar och regler som nu är ålderdomliga, bland annat att kärnkraft endast får finnas på vissa ställen. Det finns nu, på grund av forskning kring kärnkraft, anledning att titta på ny teknik. Energibolagen kommer att utveckla den teknik som efterfrågas och just nu sponsrar regeringen vissa källor, alltså är det mer lönsamt att titta åt de hållen.

Det är inte ovanligt att Socialdemokraterna har svårt att ta till sig nya fakta. Det har vi sett på såväl kommunal som riksdagsnivå. Därför blir jag inte särskilt förvånad att Eriksson och Bölja slänger sig med årtal som "30 år för att bygga ny kärnkraft". För länge sedan ja, men nu tittar vi på en tidsram runt 10 år vilket står att läsa på forskning.se. Kanske är dags för Socialdemokraterna att uppdatera sig på området vad gäller forskning? Med små kärnkraftverk, inte mycket större än ett vanligt hus, går det att placera reaktorer nära där elen behövs. Vi ser stora behov i norr och det har sedan länge varit stor elbrist i söder (sedan reaktorer stängdes där). Det forskas också på teknik där man kan återvinna gammalt kärnavfall.

Det blir allt tydligare för mig, och för Liberalerna, att Socialdemokraterna inte bör sitta kvar vid makten. Då får vi kortsiktiga lösningar som framtidens generationer kommer få hantera.

Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan