Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Idag är det Europadagen, då är det dags för en skogspromenad

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den värsta mardrömmen sedan andra världskriget utspelas idag inte så långt från våra gränser. Ett hemskt brutalt krig pågår där civilbefolkningen flyr för sina liv, ensamma barn och mödrar blir offer för attacker, bostadsområden, sjukhus och skolor förvandlas till grushögar. Folkmord är en beskrivning som används alltmer.

En totalitär diktatur har anfallit ett demokratiskt grannland. När demokratin alltmer började få fotfäste i Ukraina, då kände sig Putin hotad. Skräcken för att den liberala västerländska demokratin skulle breda ut sig ledde till slut till detta ofattbara hemska anfallskrig med den påhittade motiveringen att Ukraina skulle räddas från nazism. Egentligen är det ett krig mot liberalismen, den ideologi som hela det västerländska demokratiska samhället baseras på.

Annons

Magnus Bohman (L).

Bild: Privat

Annons

Innan jag gick i pension jobbade jag alltför mycket. När jag sedan blev pensionär kände jag att jag behövde något som fyllde det stora tomrum som plötsligt uppstått i mitt huvud. Varför inte engagera sig i politiken, men för vilket parti? Jag funderade under lång tid och en dag kom äldsta sonen och hälsade på och vi tog tillsammans en lång skogspromenad. Tanken var att vi skulle släppa hunden och jaga, men det blev i stället politiska diskussioner och analyser. Efter några timmar var det två liberaler som kom trötta ut ur skogen men med entusiasm och förhoppning i blicken.

Under hela 1900-talet testades olika ideologier mot varandra, nazism, fascism, kommunism, mm. Det var liberalismen som vann och som sedan har format det demokratiska samhälle vi idag lever i och som vi alla vill leva i. Därför blev och är jag liberal.

Liberalerna, som idag är ett av de minsta partierna, är egentligen ett av de största om man ser till ideologisk påverkan på samhället. I Vänsterpartiets partiprogram kan man idag läsa sida efter sida om jämlikhet, jämställdhet, yttrandefrihet, demokrati, etc. Vi delar gärna med oss av våra värderingar som vuxit fram under flera hundra år. Men hur såg det ut innan muren föll och vad hette V då? När muren föll då var V:s partiledning gråtfärdiga. Nu försöker Putin bygga upp muren igen och då är det helt andra som gråter på riktigt, miljontals människor som berörs av detta hemska krig.

Annons

Annons

Börja med att ta en skogspromenad och låt historien och dina egna drömmar om ett framtida samhälle bestämma var du hör hemma politiskt. Jag är säker att det blir en kort promenad och du kommer inte gå vilse i skogen. Dagens situation i världen leder dig tydligt in på den stig jag hittade.

Det som idag sker i Ukraina skall aldrig mer kunna få förekomma om de Liberala värderingarna får växa och bli alltmera kraftfulla. Snart är det val.

Magnus Bohman (L)

Gruppledare Liberalerna Fagersta

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan