Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Varför skynda in i en krigsallians utan att folket får säga sitt?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Richard Hichens-Bergström.

Bild: Eva Langefalk

Annons

Frihet har inget pris. Eller värde. Förutom när man förlorar den.

Det är något som ett antal länder som gränsar till Ryssland upplevt dom senaste tjugo åren. Tjetjenien, Georgien, Azerbadjan, Kazakstan med flera. Länder som blivit "lydstater" under Putins regim.

Ja, ja... men dom vätter österut. Alltså, bry sig? Ryssland kan väl få expandera lite. Vi somnar om. Fint att Ryssland är stabilt! Vi vet var vi har Putin och Ryssland. Annat var det förr. Minns ni Sovjet? Då var det fara å färde hela tiden!

Ja, så blev det den där olyckliga historien med Krim 2014. Men, alltså, man måste förstå... Ryssland hade just arrangerat ett JÄTTEFINT OS i Sotji. Okay, man fattar att Ryssarna vill ha tillbaks Krim... vid Svarta Havet. Rysslands "Riviera". Klart dom vill ha den pärlan. Vad tusan, om nu Ukraina är så idiotiska att dom är granne med Ryssland, tja, vad kan dom vänta sig? Sveriges neutralitet kräver att vi håller tyst. Det är vårt DNA! Tyst i klassen!

Annons

Annons

MEN. NU! Invasion av Ukraina! Bara sådär. Det är ju ett land som gränsar till VÄST.

Herregud! Här gäller att agera.

Fram med krigstrummorna. Om Kiev är i fara står snart Stockholm och Helsingfors på tur. Alltså, många politiker har varit på fotbolls-VM i Ukraina. Bra matcher! Krim, äh! Men Ukraina? Som har så god mat. Gott vin. Trevligt folk. Nä! Gör något!

NATO skickar... hrmm... stöd... men inte trupp. Sverige skickar vapen. Hej och hå. Neutralitet räknas inte när ett land invaderas av Ryssland. I vart fall inte om landet gränsar till Väst.

Kom igen. Snabbt fotarbete. Men det måste ska i hemlighet. Det här är grannlaga. Kan inte diskuteras. Våra politiska partier börjar interna överläggningar. I det fördolda.

Sverige står inför en akut invasionsrisk. Och Finland. Ja, visserligen har Finland en 300 mil lång landgräns mot Ryssland... om Finland är oroade är vi det också. Öh... hur lång gräns mot Ryssland har vi? Noll kilometer.

Tystnad råder.

Hela ärendet är för delikat för svenska folket. Säg inget. Läck inte. Det här är viktigt! För viktigt för svenska Folket! Militärstrategiska bedömningar. Taktiska dispositioner. Hur många luftvärnskanoner ska vi placera på Gotland? Hur många soldater? Hur många Gripen ska vi tanka? Alltså. Superhemligt, va! Folket begriper ju inte!

Jo, "folket" fick rösta om EU och EMU. Men det var ofarligt. Komplicerat, men ändå... inte livsfarligt.

Annons

Men att överge neutralitet, söka medlemskap i en militär allians? Bara sådär!? En krigsallians. Där vi ställer oss på samma sida som krigsmaskinen USA. Sschh, hemlighet! För se... öhmm... vad var anledningen igen? Jo just ja.... vi ansluter oss till ett krigsgäng. Militärallians! Skydda rygg! Tjugofem medlemsstater. I samma säng som USA, Turkiet, Bulgarien, Ungern med flera. Vänta! Det är försvar. Hmm... (Ja, med ett litet förbehåll, vår ansökan måste godkännas. Men alla vill väl pola med Sverige?)

Kom ihåg. Medborgarna är VI. VI är Sverige! Och vet bäst! Inte en katt vet hur framtiden blir. Din gissning är lika god som Magdalenas!

Richard Hichens-Bergström

Statsvetare och författare

Annons

Annons

Till toppen av sidan