Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Debatt
Företagsklimatet i Fagersta är inte lika dåligt som det sägs

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marino Wallsten (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Det skriks förvånansvärt ofta att Fagersta skulle ligga dåligt till när det gäller företagsklimatet. Allra oftast med botten i Svenskt Näringslivs ranking, där Fagersta nu återfinns på plats 284 av 290.

Lika förvånansvärt sällan lyfter man fram andra sammanställningar, där Fagersta placerar sig längre upp – eller kanske till och med högst upp. Som när Dagens Samhälle förrförra året rangordnade kommunerna och placerade Fagersta som det mest hållbara samhället i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Där just ett starkt förbättrat företagsklimat stod för den största förändringen.

Annons

Annons

Eller om man tittar på den regionala statistiken över hur mycket varje kommun faktiskt producerar, där Fagersta faktiskt sticker ut enormt med en bruttoregionalprodukt på 578 000 kronor per invånare och år. Att jämföras med snittet i riket på 491 000 kronor och snittet i Västmanlands län på 398 000 kronor.

Det är siffror som tydligt visar att det går rätt så bra för företagen i Fagersta. Att det etableras handel och företag i Fagersta är också rätt visande om hur företagandet mår.

Faktiska siffror till skillnad mot just Svenskt näringslivs undersökning som väger in tungt de samlade omdömet, åsikten, de svarande lämnar. Ett tyckande från ett i sammanhanget väldigt litet antal svarande, inkluderat svar från politiker, som inte på något vis kan anses vara representativt för alla företag i kommunen.

Självklart ska kommunen på alla sätt man kan göra allt för att ständigt förbättra företagsklimatet. Kommunen ska vara ett stöd till företag när det kommer till tillståndsgivning, bygglov och kompetensförsörjning. Viktigt är också att tillgängliggöra mark, möjliggöra arbetspendling och förenkla kontakten mellan kommunens instanser och företagen. Exempelvis.

Annons

I kommunen har vi en fantastiskt duktig enhet för näringslivsfrågor som jobbar förtjänstfullt med allt detta utifrån den näringslivsstrategi vi tagit fram.

Tillsammans för ett ännu bättre Fagersta!

Marino Wallsten (S)

Kommunalråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan