Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Varför sänker vi inte momsen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mikael Söderlund (M).

Bild: Privat

Annons

I dag är det tabu att sänka skatter. Det är olyckligt. För genom att sänka momsen stärker vi den individuella köpkraften samtidigt som vi stävjar inflationen och får kontroll över framtida räntehöjningar.

En sänkning av momsen från dagens 25 procent till EU-nivån om 17-20 procent skulle få stor påverkan på det finansiella systemet. Det skulle gynna Sveriges invånare.

Annons

På grund av pågående prisökningar får dagens 25 procent moms stora, oönskade påföljder. Bland annat skenar inflationen uppåt, det påskyndar löneutvecklingen och sänker därmed vår export- och konkurrenskraft.

Annons

En justering ner till 17-20 procent skulle ge en kontrollerad inbromsning av inflationen samtidigt som köpkraften skulle stärkas märkbart för Sveriges invånare. De momssatser som redan är sänkta skulle sänkas i paritet med den högre, det vill säga, med ungefär 20-30 procent.

Förmodligen skulle statens nivåer på inkomst öka med en sänkning av momsen, och på sikt skulle hela samhället gynnas. Det är ett enkelt grepp som Tyskland prövade under pandemin, där det fick riktigt bra effekt. Våra krångliga bidragsinsatser, som ansträngde våra myndigheter till max, kom inte i närheten av Tysklands framgångsrika agerande.

En momssänkning ligger helt i linje med vår Moderata politik.

Mikael Söderlund (M)

Kandidat för Moderaterna Västmanland till regionfullmäktige och riksdagen

Annons

Annons

Till toppen av sidan