Annons

Annons

Annons

Annons

Missförhållanden i kanalbolaget

Insändare
Kanalbolaget behöver rekrytera en ny VD för att komma vidare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Marino Wallsten (S) sitter i styrelsen för Strömsholms kanalaktiebolag.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Det är så otroligt unket att agera när vindflöjeln svänger i brisen. Att utan eftertänksamhet försöka skapa politiska poäng. Bättre kan jag inte beskriva varför man på initiativ av Moderaterna i Hallstahammar väljer att förorda avstyrkt ansvarsfrihet i Strömsholms kanal AB. För att styrelsen ”inte agerat tillräckligt kraftfullt.”

I juli förra året kom det till styrelsens kännedom att det fanns stora frågetecken kring den verkställande direktören i kanalbolaget. Redan där och då signalerade styrelsen att det inte sågs med blida ögon och skulle få konsekvenser.

Annons

En omedelbar genomlysning genomfördes med hjälp av PwC, som kunde slå fast att det bland annat istället för lön getts verktyg i ersättning. Allt har reglerats, men det betyder inte att styrelsen anser att det är okej.

Annons

Samtidigt med detta framkom också en rad olika uppgifter om synnerligen allvarliga brister, med felaktig rapportering och minst sagt bristande rutiner i fråga om arbetsmiljö. Styrelsen anlitade därför också en organisationskonsult som fick gå in närmare på frågorna tillsammans med all personal på bolaget.

Sammantaget har allt detta landat i en omfattande åtgärdsplan. Det sattes ett tidsfönster för när allt ska vara genomfört och klart. Det ska vara slutrapporterat till styrelsen den 31 maj då bolaget har sin stämma.

Det är en hantering styrelsen kunnat landa i att anse gemensamt ska göras, med stor hänsyn taget till kanalbolaget som sådant och dess viktiga verksamhet. Vilket också ligger i det ansvar man har som styrelseledamot. Det är inte bara att sparka folk, utan det bör finnas en klar plan för detta.

För det har definitivt inte tagits någon ställning i styrelsen i förtroendefrågan. Det ska göras den tidigast 31 maj, där det finns ett vägval att göra. Har styrelsen förtroende för VD eller inte?

Annons

Ärligt talat kan jag inte se hur bolaget ska kunna komma vidare utan att göra en nyrekrytering av en verkställande direktör, men det är min åsikt. Och den står jag för.

Men kommunstyrelsen i Hallstahammar minus dess ordförande verkar ha åsikten att det borde ha sparkats någon direkt i augusti förra året, utan vare sig bry sig om konsekvenser eller omtanke om det byggnadsminne av riksintresse som kanalen ändå är.

Det är i alla fall tydligt.

Marino Wallsten (S)

Kommunalråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan