Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Ska det vara såhär krångligt att få nytt parkeringstillstånd?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Dagmar Måntelius beskriver i insändaren svårigheterna med att få ett nytt parkeringstillstånd.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Aldrig någonsin förr har jag råkat ut för sådan nonchalans, felaktiga handläggningar och direkta okunskaper hos ledande och styrande personer inom vårdinstanser, bostadssektor och ekonomiavdelningar som under de sista två åren. Mitt liv var bra för 14 år sedan då jag flyttat till Norberg och även flera år efter det i alla ärenden som nämnda instanser haft hand om. Men nu tycks allt gå snett. Allt har förändrats och en vanlig människa kan sällan freda sig för byråkraters handlande och får svårt att få kontakt i olika ärenden. Och nu detta sista, så fördröjda ärende.

I mars månad 2022, i god tid före den 12 maj som är/var ett utgångsdatum för tidigare P-tillstånds upphörande, kontaktade jag NVK. Det är NVK som har ansökningsblanketter för att förnya mitt parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Det dröjde drygt två veckor innan blanketterna anlände per post. Inget tal om digital försändelse där inte!

Annons

Annons

Så skulle jag beställa tid för att få läkarintyg på mina behov av sådant tillstånd. Jag ringer min vårdcentral och de ska återkomma med läkartid dagen efter. Inget hörs från vårdcentralen så efter en vecka ringer jag igen och får en tid bokad – tyvärr ingen läkarkontakt förrän efter ett par veckor.

Tiden går och mitt tidigare P-tillstånd upphör den 12 maj. Efter läkarundersökningen den 16 maj skyndar jag iväg med ifyllda blanketter, nytaget foto, erforderliga underskrifter och sjukdomsbeskrivning direkt till handläggande instans, NVK. De ska anskaffa det kort/tillståndshandling som ska visa mitt nya parkeringstillstånd.

Den 24 maj får jag en e-faktura på 900 kronor från Region Västmanland men har inget hört om att det nya P-kortet skulle finnas färdigt. E-fakturan gäller körkortsansökan och läkarundersökning! Jag ska inte ha körkort – det har jag haft i 67 år. Jag är drygt 85 år gammal och då har man normalt gratis läkarundersökning.

Jag ringer samma dag till NVK och till Region Västmanlands ekonomiavdelning och påpekar felaktig faktura men ingen av dem kan göra något åt saken. Jag blir avogt bemött på båda ställena och de säger att det är Norbergs vårdcentral som lämnat fel uppgifter. Försöker direkt kontakta vårdcentralen men de har inga mer telefontider fast det ännu är mitt på dagen. Med helgen emot så får jag nog ingen kontakt förrän det blivit den 30 maj eller rent av juni månad. Jag som trodde att jag var ute i god tid då jag skaffat ansökningshandlingar redan i mars månad.

Så vad gör jag nu? Fortsätter att sitta hemma och vara ledsen att inte kunna åka och parkera nära butiker och andra ställen jag vill besöka. Tur att man kan åka bil och har körkort i alla fall.

Dagmar Måntelius

Annons

Annons

Till toppen av sidan