Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Kommunpolitiker, tänk om, tänk rätt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rob den Hertog och Eva Hölke.

Bild: Sara Arvidsson, Arkivbild

Annons

Ukraina, ett land i ett brinnande ,vansinnigt krig. Desperata, traumatiserade människor  på  flykt, bland dem många barn. Efter en dramatisk evakuerings resa med tåg genom hemlandet, några mellanlandningar i Polen och Sverige, anländer cirka 85 personer så småningom i Norberg. Här meddelar Migrationsverket att Norberg är slutdestinationen för åtminstone ett år, eftersom det tillfälliga uppehållstillståndet gäller minst ett år framåt. Äntligen, äntligen kan alla andas ut och känna sig någorlunda trygg.

Alla traumatiska upplevelser, oron och ångesten med tanken på allt och alla som lämnades finns naturligtvis kvar. Men, tack vare kommunen  och många engagerade människor i Norberg hittade alla en relativ trygg tillvaron. Barnen började i skolan, fick kompisar, började idrotta, deltar i andra aktiviter. Ja, de fick tillbaka någon sorts vardag som er så oerhört viktigt.

Annons

Annons

Eva Hölke (S) hoppade av sina uppdrag som ordförande för sociala utskottet och ledamot i kommunstyrelsen i slutet av 2019.

Bild: Arkivbild

Det som Migrationsverket inte tog hänsyn till när de placerade 85 personer i Norberg  är den så kallade kvoten, som för Norberg ligger på 23 personer. En siffra som bestämdes av olika myndigheter. Viktiga faktorer i sammanhanget för den tilldelade kvoten är kommunens storlek och antalet flyktingar som kommunen har tagit  hand om tidigare.  Ett informationsmöte ordnades efter några veckor, där Migrationsverket informerade om att cirka 60 flyktingar skulle placeras i andra kommuner. Ett möte som väckte många upprörda, panikartade känslor och frågor, inte minst på grund av att Migrationsverket tidigare hade meddelat att Norberg var slutdestinationen.

Rob den Hertog kandiderar till kommunfullmäktige för Partiet för Norbergs framtid (PNF).

Bild: Sara Arvidsson

Våra tankar går till alla barn som har landat här, upplever en viss trygghet och som eventuellt kommer att ryckas upp igen. Är det verkligen försvarbart att utsätta barn för ett sådant traumatiserande moment igen? Barnrättskonventionen, som 2020 blev lag i Sverige, är mycket tydligt: alla vuxna har ett ansvar att respektera, skydda och stärka barns rättigheter. Myndigheter, domstolar, kommuner och regioner har ett ansvar att genomföra barnrättskonventionen. Det betyder till exempel att politiker i en kommun ska fråga barn vad de tycker innan de bestämmer om sådant som påverkar barn. Med hänvisning till Barnrättskonventionen skulle vi vilja uppmana Norbergs kommunpolitiker att tänka om och tänka rätt: genom att följa lagen (Barnrättskonventionen ) visas att vi ställer oss bakom de ukrainska familjerna med barn och inte utsätter dom för ytterligare traumatiserande moment.

Rob den Hertog

Eva Hölke

Annons

Annons

Till toppen av sidan