Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Höj pensionen istället för pensionsåldern

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vasiliki Tsouplaki (V) och Linn Wegemo (V).

Bild: Helena Tell, Vänsterpartiet

Annons

Trots att så många människor inte orkar arbeta hela vägen fram till dagens pensionsålder, beslutade riksdagen nyligen att höja pensionsåldern. Förslaget kom från partierna i pensionsgruppen – ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Vi i Vänsterpartiet anser istället att pensionerna ska höjas, inte pensionsåldern. När dagens pensionssystem konstruerades på 90-talet gjordes det med löftet om att den allmänna pensionen skulle ge 60 procent av den tidigare inkomsten. Men det var inte så det blev. I stället får dagens pensionärer mindre än hälften av sin tidigare inkomst i inkomstgrundad pension.

Vasiliki Tsouplaki (V).

Bild: Helena Tell

Annons

Annons

Sedan 90-talet har arbetsmiljön försämrats inom flera yrken. Färre kollegor ger ett stressigare arbetsliv i sjukvården, omsorgen och skolan. Pensionsåldern är alltså inte anpassat till den verklighet som råder i arbetslivet. Att knyta pensionsåldern till medellivslängden kan verka logiskt, men en högre medellivslängd behöver inte betyda att vi kan arbeta längre. Att vi lever längre betyder inte nödvändigtvis att våra ryggar och knän håller längre eller att vi klarar av en ständigt ökande stress och press.

Inom fackförbundet Kommunal orkar medlemmarna i genomsnitt arbeta fram till 63 års ålder. Den faktiska pensionsåldern i flera LO-yrken ligger på 61–62 år. Det innebär att stora grupper får en ännu lägre pension eftersom de tvingas gå i förtid.

Linn Wegemo (V).

Bild: Vänsterpartiet

Socialdemokraterna i samarbete med Moderaterna och de andra i pensionsgruppen fortsätter att möta de sjunkande pensionerna genom att höja åldersgränserna. Människor ska tvingas arbeta längre genom högre åldersgränser för när pension kan tas ut. Att många inte kan arbeta längre blundar såväl regeringen som pensionsgruppen för. För att lösa de problemen krävs helt andra förslag.

Annons

Det handlar om arbetsmarknadssatsningar, satsningar på arbetsmiljö, på att motverka skadlig stress och omställning. På dessa områden har varken pensionsgruppen eller regeringen levererat några lösningar. Vänsterpartiet pratar inte bara, vi agerar. Vi har redan sett till att den största höjningen av grundskyddet någonsin ligger på riksdagens bord. Nästa steg bör vara att höja inkomstpensionerna för alla. Vi föreslår att inkomstpensionerna höjs med 13,4 procent, vilket i genomsnitt ger nästan 2 000 kronor mer i månaden.

Vi är tydliga. Det är pensionerna som ska höjas, inte pensionsåldern.

Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagsledamot

Linn Wegemo (V), ledamot i partistyrelsen

Annons

Annons

Till toppen av sidan