Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
KD: Det är inte bara mer pengar som krävs för att styra upp BUP

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Malin Gabrielsson (KD). Foto: Kristdemokraterna.

Annons

Det saknas vårdplatser på sjukhuset inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Därför kan barn som lider av dödlig sjukdom inte läggas in. Orsaken är brist på personal. Detta trots år av satsningar på såväl BUP som regionens personal. Socialdemokraternas sätt att styra och leda fungerar uppenbarligen inte!

Allt för många medarbetare per chef, allt för svag politisk uppföljning samt allt för dålig förankring hos medarbetarna gällande förändringsarbete leder till att svåra problem inom sjukvården inte blir lösta.

Annons

Annons

Personalens höga sjukfrånvaro (högst i landet), vårdköerna till BUP och bemanningen på förlossningen är tre skilda exempel på problem som kvarstår år efter år - trots stora ekonomiska satsningar just inom dessa områden.

Mellan 2017 och 2021 har det under Socialdemokraternas ledning avsatts över 300 miljoner kronor för psykisk ohälsa i befolkningen och regionens medarbetare - men samma problem kvarstår.

Brist på personal är alltså anledningen till att fler platser inte kan hållas öppna på BUP för till exempel barn med svår ätstörning. Ätstörningen anorexia nervosa har den högsta dödligheten av alla psykiatriska diagnoser. Det beror dels på de allvarliga fysiska följderna av svält, men också på risken för självmord. Dessa barn och deras föräldrar ska inte få svaret - nej det finns ingen plats på sjukhuset för er eftersom det saknas personal. Sjukvårdssystemet är trasigt och läcker som ett såll - mer pengar och mer satsningar på personalen är inte det enda svaret.

Det krävs ett nytt modernt, professionellt ledarskap och det krävs stora reformer för att vända utvecklingen. Det är Kristdemokraterna i Region Västmanland beredda att ta ansvar för!

Malin Gabrielsson (KD)

Regionråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan