Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Norberg blir av med stort flyktingansvar – men det kan dröja

Likt flyktingkrisen 2015 har Fagersta och Norberg fått ta emot många ukrainare sett till kommunernas storlek. I sommar börjar Migrationsverket att anvisa flera av personerna till andra kommuner, men det är en process som kan dra ut på tiden.

– Man vill inte att det gamla ska upprepas och det har jag respekt för, säger Per Karlsson, enhetschef på Migrationsverket i Västmanland.

Text: 

”Fagersta har alltid markerat att de tycker att de tagit ett stort ansvar. Man vill inte att det gamla ska upprepas och det har jag respekt för. Men det kommer absolut inte bli så. Det är själva poängen med den nya lagstiftningen”, säger Per Karlsson.

Bild: Annelie Salminen

Annons

Vid migrationskrisen 2015 var Norberg och Fagersta två av de kommuner i landet som tog ett oproportionerligt stort flyktingansvar. Efter kriget i Ukraina har den situationen uppstått igen, åtminstone i ett inledande skede. För en titt i statistiken visar att kommunerna i maj hade tagit emot 56 respektive 35 fler personer än vad Länsstyrelsens fördelningssiffror för Västmanland säger.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje vardag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan