Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
”Om något händer”-kapital

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det gör mig upprörd att läsa om Anna Frankowska och att hon måste stänga sitt företag när sambon gått bort. Historien upprepar sig. Om man inte är gift, har man inte laglig rätt att ärva. Hårt slit lönar sig inte om det inte finns papper på det.

Annons

Jag vet inte hur många gånger jag stött på det här, även inom min egen familj. Kvinnan lägger alla sina pengar på löpande utgifter och mannen betalar amorteringar och lån på hus och/eller företag – alltså sparar sina pengar. Oavsett om det är bortgång eller skilsmässa så står ofta kvinnan utan tillgångar om något händer. Varje kvinna måste ha ett ”om-något-händer-kapital". Tyvärr kan jag sålla bort männen i argumentationen för det är sällan det omvända råder.

Annons

Liane Blom (L).

Bild: Sara Arvidsson

Vi måste föra upp diskussion om ekonomi till ytan. Inom vuxenutbildningen har jag lyft frågan flera gånger med mina elever. Jag och min man äger lika mycket av våra tillgångar. Mången gång har jag sett höjda ögonbryn över detta. Att dela lika betyder att min man vet att han kan lämna mig för någon annan, och han vet också att han klarar ekonomin utan mig om jag går bort. Detsamma gäller även omvänt. Jag kan lämna honom idag, om jag skulle vilja det. Att ha full koll på sin ekonomi är en frihetsfråga. Varje par måste också se till att pensionen fördelar sig lika så att inte kvinnan är hemma med barn och således minskar sin pension, medan mannen arbetar och säkrar sin. Fler kvinnor behöver bli medvetna om vad olika livsval har för konsekvenser. Män, ni måste tänka tanken att något kan hända innan det händer, och se till att era kärestor inte står barskrapade. Ekonomi är ett ansvar som ska delas i ett förhållande. Mitt hjärta blöder för alla kvinnor som drabbas av samma sak som Anna Frankowska. När det ofattbara händer, ska åtminstone ekonomin rulla på som vanligt.

Liane Blom (L) ordförande i Liberalerna Norberg, medlem i Liberala Kvinnor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan