Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
S: Pengar till elever eller till privata fickor?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Pia Nilsson (S) är ledamot i riksdagens utbildningsutskott.

Bild: Privat, Eva Langefalk

Annons

Nu har riksdagen med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen röstat ner regeringens förslag om en rättvis skolpeng.

Kommunala skolor har ett ansvar att alla barn i kommunen får utbildning, vilket medför merkostnader som inte friskolorna har men ändå får betalt för. Det är inte en rimlig ordning att låta en skattefinansierad skolpeng finansiera ett ansvar som man inte har.

Annons

Att Moderaterna och Sverigedemokraterna ändå fortsätter att försvara ett skolsystem, som genererar miljarder i vinst till riskkapitalbolag varje år tack vare en överkompenserad skolpeng, är upprörande och oerhört provocerande.

Annons

Hur kan de så ogenerat tillåta att en del av skolpengen hamnar i ägarnas privata fickor i stället för hos elever som behöver mer stöd i matte eller elever i åk 9 som inte blir behöriga till gymnasiet? Återigen visar högerpartierna att skolkoncernernas vinst är viktigare än elevernas kunskaper och tillåter därmed att marknadiseringen av svensk skola får fortsätta obehindrat.

Vi Socialdemokrater kommer fortsätta kampen med att återta den demokratiska kontrollen över svensk skola. Pengar avsedda för skolan ska gå just dit och inte till privata vinstuttag. Det är inte krångligare än så. Våra elever, lärare och skolledare förtjänar en bättre ordning.

Pia Nilsson (S) ledamot i utbildningsutskottet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan