Annons

Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Insändare
Ville kommunen verkligen ha en dialog om vindkraft?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Eftersom informationen om mötet var mycket bristfällig, så är säger mötet inget om kommuninnevånarnas inställning till vindkraft”, skriver insändarskribenterna Sheila Imamovic Skog och Hans Neld. Foto: Privat/Benny Blomqvist.

Annons

Medborgardialog om vindkraft anordnades av kommunen på allaktivitetshuset Sture 16/6. Det fanns en kort notis i kommunala informationsskriften 0222-an.

Ingen information fanns på kommunens hemsida, Facebook, Stures hemsida, samhällets anslagstavlor eller utanför Sture. Kommunens vindkraftsansvariga kunde två dagar före inte ge besked om mötet.

Motvind - en intresseförening mot vindkraft hade mobiliserat medlemmar i fyra kommuner, Köping, Lindesberg, Skinnsberg & Smedjebacken. Alla deltagare förutom kommunpolitiker och sex till var vindkraftsmotståndare, huvudsakligen från Motvind.

När man kom in i lokalen mötte man en stor, ful, fyra meter hög modell av ett vindkraftverk med ett ilsket blinkande rött ljus och en TV-skärm som visade en liten röd stuga där skuggan av vindkraftsvingar ständigt passerar och ett högt vinande ljud störde alla. Dessa föremål var tydlig antivindkraftspropaganda och var olämpliga i en lokal där ett sansat samtal om vindkraft skulle föras i kommunens regi.

Annons

Annons

Mötet inleddes av en kort presentation från partierna i kommunfullmäktige. Det informerades om att kommunstyrelsen beslutat att tackat nej till vindkraft hösten 2021. Moderaterna var uttalat vindkraftskritiska, med mycket tveksamma argument. Vänsterpartiet uttalade sig positivt och anser att varje ansökan ska behandlas separat och att hänsyn skall tas till natur, djur och människor.

Förra veckan hölls en medborgardialog om vindkraft i Sture. Men insändarskribenterna undrar om kommunen verkligen var ute efter en dialog.

Bild: Olle Strandberg

Ingen objektiv information om vindkraft delgavs på mötet. Varför bjöd man inte in Energimyndigheten eller Naturvårdsverket? Diskussionen var häftig och dominerades av de många huvudsakligen tillresta vindkraftsmotståndarna.

Varje anlägg av dem hälsades av kraftiga applåder. Mera sansade fakta gavs främst av Henry Bäck. SVT Västmanland besökte mötet och bilderna från mötet är inte smickrande för Skinnskattebergs kommun.

Eftersom informationen om mötet var mycket bristfällig, så är säger mötet inget om kommuninnevånarnas inställning till vindkraft. Inbjudan till dialogen borde ha varit till kommuninnevånare. Kommunstyrelsen önskade inte en objektiv, fördomsfri diskussion utan ville försvara sitt tidigare nej till vindkraft i Skinnskatteberg.

Annons

Kommunstyrelsens beslut och den tidigare så kallade medborgardialogen har fått mycket kritik då beslutet strider mot kommunallagen. Ett beslut av denna beskaffenhet skall tas av kommunfullmäktige, kommunens högst beslutande organ, vilket har påpekats vid flertal tillfällen.

Kritiken ledde till att en ny policy om medborgardialog togs fram och antogs av kommunfullmäktige den 16 maj 2022. Detta policydokument har inte efterlevts.

Kom igen Skinnskatteberg! Vi kan bättre även om en del av våra politiker aktivt väljer att åsidosätta gällande lagstiftning och policys. Vi emotser en objektiv medborgardialog.

Hans Neld (mötesdeltagare)

Sheila I. Skog

*Neld och Imamovic Skog kandiderar båda för V i höstens kommunalval.

Annons

Annons

Till toppen av sidan