Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Skandal att Natomedlemskap inte blir en valfråga

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (tv) och statsminister Magdalena Andersson (S) höll i maj en pressträff om Sveriges Natoansökan.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

ALLA har blivit mer och mer höger till och med Västerpartiet som blivit som sossarnas 70-tal.

De flesta av oss hade väl ändå tänkt oss, och hoppats på, en genomlysande, lång, intensiv och undersökande debatt om Nato innan vi bestämde oss? De flesta av oss hade nog definitivt tänkt oss en folkomröstning också, åtminstone ett beslut med ett riksdagsval emellan? Det känns onekligen som den största politiska blåsningen sedan Palme och socialdemokratin dribblade bort hela kärnkraftsomröstningen. De flesta hade tänkt sig två valsedlar, Ja & Nej. Sossarna skapade en tredje: Nja.

Vi har som sagt folkomröstat om kärnkraften, om rusdrycksförbud, ATP, högertrafiken, EU-medlemskap och om euron.

Den största politiska svängen i svensk modern historia, ett Natomedlemskap, blir inte ens en valfråga. Sossarna hade en ”intern” diskussion. Sedan var den saken biff.

Annons

Annons

Under söndagen demonstrerade Rapport med önskvärd tydlighet hur public service nu också agerar hökar och Natovänner utan att ens blinka. Eller tänka. När nyheterna och Rapport anammar tesen att ”vi tänker numera alltid som en majoritet av svenskarna” och ”vi representerar majoriteten i vår bevakning” då har man fullständigt lämnat sitt uppdrag om opartiskhet och oberoende. Undersökningen säger alltså ingenting om hur vi ställer oss i själva sakfrågan, ändå tvekar inte Rapport att trumpeta ut att det råder ökat stöd för Natomedlemskap Man kunde kanske ha ställt sig några som helst frågor inför Novus nya Natoundersökning, som denna gång inte gällde hur svenska folket ställer sig i frågan, utan om hur många av svenskarna som tror (!!) att vi kommer att gå med i Nato.

Rapport dribblade och sjabblade, men verkade inte ha en aning om i vilkas ledband de numera går i. Jag är motståndare till Nato, men jag tror tyvärr också att vi blir medlemmar, och siffrorna visade på att antalet som trodde på ett kommande svenskt medlemsskap hade minskat, från 89 procent till 81 procent.

I Rapports sändning var rubriken i rutan i stället ”NATOMEDLEMSKAP: Fortsatt högt stöd”. Trots att frågan inte ens gällde det. Studioreportern Fredrik Skillemar basunerade med hög stämma: ”En stor majoritet av svenskarna är övertygade om att vi förr eller senare blir medlemmar, visar en nya Novusundersökning”, sedan fortsatte han med betydligt mindre bokstäver och övertygelse: ”Men jämfört med den förra mätningen är det nu något färre som tror att vi blir insläppta”. Nästan 10 procent färre, Skillemar & co på Rapport, men var tog den rubriken vägen? ”NATOMEDLEMSKAP: Minskat stöd”?

ALLA partier glider sakta och säkert åt höger.

Observationer

Annons

Annons

Till toppen av sidan