Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
SJ: Finns flera orsaker till att tågen inte går i tid

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Vi beklagar att du drabbats av förseningar nu när du börjat att åka tåg och det låter som att du haft väldig otur”, skriver SJ:s presskommunikatör Jonas Olsson.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

I en insändare i Fagersta-Posten 27 juni ställer du frågan varför vissa tåg inte avgår i tid, och undrar hur SJ ställer sig till detta och de konsekvenser det får för den enskilda resenären. Det är vårt absoluta mål att 95 procent av alla våra tåg ska gå i tid, och enligt statistik från Trafikverket har fler än 8/10 avgångar på just den sträcka du reser ankommit eller avgått i tid. Vi beklagar att du drabbats av förseningar nu när du börjat att åka tåg och det låter som att du haft väldig otur. Vi arbetar hårt med att förbättra punktligheten för dig och för alla andra av våra resenärer som varje dag väljer ett hållbart sätt att resa. Generellt har vi haft en punktlighet på 85-90 procent under de tolv senaste månaderna på den linje som du reser på.

Annons

Annons

Låt oss också backa bandet lite. Vi på SJ har äran att dagligen föra tusentals resenärer mellan olika platser och viktiga händelser. Det har vi gjort i över 100 år och vi har den största av respekt för att sen avgång eller inställd resa påverkar människor. Därför arbetar alla på SJ intensivt med att försöka lösa de uppkomna situationer som riskerar att skapa förseningar. Många kan vi avhjälpa innan - men inte alla.

Men varför går då inte tågen i tid? Det finns många svar på den frågan. Det kan dels handla om påverkan på infrastrukturen som att kontaktledningar rivs ner eller att spåren böjer sig som en konsekvens av varma dagar, så kallade solkurvor. För den typen av problem ansvarar Trafikverket. Men det kan även handla om att vi inte lyckas bemanna en avgång på grund av flera sena sjukanmälningar, eller ett plötsligt fordonsfel där loket inte kan köra vidare. För det ansvarar vi operatörer. SJ och Trafikverket har ett nära samarbete vad gäller att förebygga förseningar och öka punktligheten. Målet är att 95 procent av alla tåg ska avgå och ankomma enlig tidtabell, med en marginal på plus fem minuter. Tyvärr så lyckas vi inte alltid med det, i hög grad för att Sveriges spår och signaler är slitna och behöver bytas ut. Detta kommer dock ta tid. Men vi på SJ väntar inte, utan satsar framåt och moderniserar nu flera av våra tåg för att bland annat öka driftsäkerheten och för att möta den ökade efterfrågan för klimatsmarta resor i Sverige.

Med det sagt, nu håller vi nu tummarna för att du inom kort kommer träffa någon av den 8/10 avgångarna som går i tid.

Jonas Olsson, Presskommunikatör, SJ AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan