Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Är kameror i hemtjänsten bara ett sätt att spara pengar?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liane Blom (L).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Jag är väl medveten om att framtidens omsorg kommer att se något annorlunda ut än vad vi är vana vid. Via Fagersta-Posten får jag veta att Norberg ska testa kameraövervakning nattetid inom hemtjänsten, något jag hade föredragit att få veta via mitt uppdrag om kommunstyrelseledamot. Det är svårt att hålla ett öppet sinne om det här eftersom jag vet att socialförvaltningen kämpar med ett underskott och att personal inom såväl hemtjänst som nattpatrull är underbemannade. Det är lätt att dra slutsatsen att det här är ett sätt för kommunen att spara slantar på.

Annons

Annons

En studie från Socialstyrelsen 2018 visar att det finns för- och nackdelar med kameror. Vid telefonkontakt som jag haft med Östersunds kommun, som redan infört detta, finns också både för- och nackdelar. Fördelar är att fler får sova ostört. Det blir mindre spring av ibland okänd personal på natten. Det finns en miljövinning på så vis att personal inte behöver åka flera mil för att konstatera att någon sover som den ska. Nackdelar är att personal ska byta arbetssätt. Det måste finnas en plan för hur till exempel nattpersonal ska kunna gå på larm och samtidigt övervaka kamerorna på utsatta tider, även när akuta situationer uppstår.

Norberg är en liten kommun jämfört med Östersund och har betydligt mindre resurser. Jag förväntar mig nu att få se en gedigen riskanalys där skyddsombud varit delaktiga. Jag förväntar mig också att personalen avvikelserapporterar vid behov så att utvärderingen av det här projektet går att lita på. Jag förväntar mig också att övervakningen sker via samtycke och att vi som kommun har säkerställt att så har skett.

Vidare förväntar jag mig att S och V i fortsättningen tar fullt ansvar för personalens arbetsmiljö så att det här inte bara är ett sätt att få budget i balans på personalens bekostnad. Att behöva lusläsa protokoll från socialutskottet för att få information om en viktig förändring, tycker jag är under all kritik.

Liane Blom (L) ordförande i Liberalerna Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan