Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Det är en lögn att bussen är gratis i Fagersta

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten ondgör sig över den avgiftsfria Fagerstalinjens tidtabell och att det inte är gratis att åka med alla bussar inom kommunen.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

En betydande fördel för Fagersta – och ett tecken på framsynthet i kommunledningen – är, att man åker buss gratis inom kommunen!

Eller, gör man det?

Så trodde i alla fall jag, min nyinflyttade fåntratt, eftersom jag läst det i kommuninformationen och hört det ”på stan”, i det fall denna bygd nu är en stad...

Skuttade jag sålunda på Fagerstalinjen och åkte med fram och tillbaka, fram och tillbaka flera gånger, för att insupa såväl geografi som social atmosfär i centralortens olika områden. En icke särskilt överväldigande men ack så viktig erfarenhet för en nytillkommen medborgare. Tack för det, Fagersta!

Vill påstå att man blir klokare med åren. En ovälkommen bieffekt av detsamma är, att man också blir äldre. Det senare tycks locka ett anta skröpligheter att anfalla ens kroppshydda på olika vis. För min del blir resultatet att jag behöver besöka vårdcentralen ”Mitt hjärta” nere vid lasarettet, oftare än jag egentligen vill.

Annons

Annons

Nu blir det spännande!

Fagerstalinjen har en intressant tidtabell. Svårt att se för vem den är skapad. Knappast för bussåkare

Först, för att klargöra, jag har ingen bil. Slutade med bil efter att ha bott i en region som har Sveriges bästa kollektivtrafik. Tåg och bussar överallt. Dumt att ha bil där. En lisa för själen att slippa bileländet. Inga parkeringsproblem, inga tankningar, ingen skatt eller försäkring. Körkort har jag förvisso, med fler bokstäver än de flesta men avser icke, att skaffa dylikt fortskaffningsmedel igen, om jag kan undvika det. Som en bonus, bråkar inte mitt miljösamvete lika mycket längre. Buss alltså, inom Fagersta.

Fagerstalinjen har en intressant tidtabell. Svårt att se för vem den är skapad. Knappast för bussåkare. Länge stod jag ut med att tvingas anlända till ”Mitt hjärta” en timme före bokat besök samt vänta på bussen en timme efter mitt besök. Sedan kom jag på en sak. Det finns en busslinje som har nummer 500. Den har en vettigare tidtabell, kör längre tid på dygnet och tar väsentligt kortare tid mellan Järntorget och lasarettet. Tre minuter, om jag minns rätt.

Så, jag tog den bussen, övertygad om att jag höll mig inom Fagersta kommun, ”där bussen är gratis”. Jag hade fel. Uppenbart vistades jag utanför Fagersta kommun – vilket förvånade mig -

Annons

och tvingades betala 26 kronor för enkel resa tre hållplatser och tre minuter. Samma sak vid retur. 52 kr. Det kostar 55 kronor till Norberg så jag kunde åkt dit och klivit av i nerförsbacken, för de pengarna.

Sommar nu, har jag hört och Fagerstalinjens tidtabell är ännu löjligare. Sista bussen mot ”centrum” går 14.50 från järnvägsstationen i Västanfors. Meh...!?

Håhåjaja. Fagersta kommun did it again. Finns det någon klok människa där? Vistas du i Fagersta, räkna med O-Tur på bussen. Ingen Retur!

Gratis buss är en lögn!

Rutger Bröte

Annons

Annons

Till toppen av sidan