Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Billigt att skylla personalbristen på tåg- och bussföretagen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten ger sin syn på varför det är svårt att rekrytera utbildad vårdpersonal till Fagersta.

Bild: Olle Strandberg

Annons

Det sägs, att Fagersta lasarett lider brist på personal. Om jag förstått rätt, gäller detsamma för vårdcentralen ”Mitt hjärta”. Har jag till yttermera visso förstått ännu mera rätt, är detta inte ett problem isolerat till sommaren med semesterscheman och dylikt. Nej, det är ett året-runt-bekymmer. Icke förvånad, återkommer till varför.

Som jag läst mig till i media (bland annat i denna publikation) tenderar Fagersta kommun vilja försöka pådyvla tåg- och bussföretagen skulden för uppkomna personalbrist. Det skall tydligen vara svårt att pendla hit. Ursäkta, men det får mig att skratta och det är inte ett gott skratt...

Annons

I Fagersta tar man alltså för givet att utbildad personal skall finna det attraktivt att pendla hit flera mil varje dag, för att serva Fagerstas invånare, betalda med skattepengar från desamma. Billigt att beskylla kommunikationsföretagen när felet ligger på ett helt annat plan. Förlåt en ofrälse men jag finner det hela skamligt.

Annons

Vad är det för fel på Fagersta? Något stort fel är det. Annars hade man inte behövt importera kunnig arbetskraft. I goda, fungerande samhällen, bosätter sig folk av alla sorter och utbildningsnivåer för att de tror sig kunna trivas där. Ej så, i Fagersta. Uppenbart, bor inte tillräckligt många sjukvårdsutbildade människor här som kan – och vill – ta anställning på Fagersta lasarett och/eller vårdcentralen ”Mitt hjärta”.

Varför? Tjaa..., kanske för att det som normalt kallas kulturliv inte existerar här. Kanske för att det enda etablissemang som håller öppet fram till kl. 22.00 är Coop. Kanske för att den enda buss som skulle kunna transportera nöjessugna människor till och från Västanfors – där de enda besöksvärda krogarna finns – slutar gå vid tre-tiden på eftermiddagen. Kanske för att Fagersta kommun har ett centrum som ger intryck av att vara byggt i Sovjet, inklusive ständigt tomma affärslokaler. Kanske för att Fagersta kommun fullkomligt negligerat den största attraktionen man har, nämligen Strömsholms kanal. Jo, jag vet. Finns fler negativiteter men det slår sig på mitt humör om jag skall rada upp dem. Nog!

Slutsats: Folk vill inte bo i Fagersta. Kan inte klandra dem. Så, vi får fortsätta ragga utbildad personal långtbortifrån och betala dem bra inklusive resekostnader, om vi vill ha samma kvalitet på hälsovård som resten av landet. Suck. Så får det bli, tills en x-tra stor femöring trillar ner i huvudet på ledningen i Fagersta kommun.

Jodå, det går att vända till något positivt. Återkommer till det i ny svada, om Fagersta-Posten tillåter.

Rutger Bröte

Annons

Annons

Till toppen av sidan