Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Varför ska äldre som sover gott störas av personal?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Åsa Eriksson (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Det är fullt förståeligt att kameraövervakning av äldre som sover väcker känslor. Det låter ju både integritetskränkande och hjärtlöst vid första tanken. Men jag vill ge en annan bild:

Under min tid som kommunalråd praoade jag hos Nattpatrullen, alltså ett av hemtjänstteamen som jobbar natt. Då besökte vi en person flera gånger samma natt bara för att kontrollera att hen låg kvar i sängen, eftersom hen var en känd ”vandrare”. Varje gång vi skulle gå in lät låset när nyckeln vreds om. Varje gång lät dörren när den öppnades och stängdes och vi behövde tända lampan för att se att allt stod rätt till. Det kändes verkligen inte bra att störa den äldres sömn flera gånger.

Annons

Annons

Då tänkte jag att det måste finnas bättre sätt, till exempel digitala verktyg som larmar personal om den äldre inte ligger i sin säng eller kameror som kontrollerar att allt står rätt till. Och det är det senare som jag uppfattar att hemtjänsten i Norberg nu vill prova hos de äldre som är nyfikna på det. Det är väl toppen!?

Varför ska äldre som sover gott störas av personal som kommer in i lägenheten i onödan? Varför ska hemtjänsten ägna tid åt att åka till sovande äldre som inte behöver dem, när det kanske finns någon annan brukare som är orolig och vill ha sällskap?

Jag är stolt över att Norbergs kommun vågar prova nya, digitala verktyg inom äldreomsorgen för att ge alla gamla en så trygg och bra omsorg det bara går.

Åsa Eriksson (S)

Annons

Annons

Till toppen av sidan