Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Nu är det val, prioritera

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Per-Arne Andersson (M).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Titeln på denna insändare kan tolkas som valfläsk, men inte. Det kan vara som att skjuta sig själv i foten som politiker att föreslå något tråkigt och som inte ger ett synbart, omedelbart resultat för medborgarna. Det är dags att vara förnuftig och inte bygga monument, däremot att se långsiktigt, förbi nästa mandatperiod. För en tid sedan dök det upp en liten kommentar på ett sammanträde. Det handlade om svårigheten att få administrativa verktyg att gå i takt med verksamheten. Jag kan villigt erkänna att min reflektion var minst sagt ljum. Men efter att ha tagit ett par varv på stolen insåg jag vidden. Jag började omedelbart fundera på vem eller vad som jag ska göra uppmärksam på. Men jag kom fram till att jag för att nå någonstans måste kontakta tre tjänstemän och minst två kommunalråd. Jag slog det ur hågen direkt eftersom jag är politiker i opposition.

Annons

Annons

Nu till fakta. Norbergs kommun med flera bygger verksamheten på ett ekonomisystem (dataprogram) som har 20 år på nacken. Detta har visat sig inte hålla måttet när någon vill införa ett nytänk i verksamheten. Vilket är minst sagt sorgligt. Men vad som är ännu värre är att det krävs en rejäl skopa manuellt arbete innan det går att ge verksamheten återkoppling. Jag är fullständigt övertygad om att våra tjänstemän kan och vill utnyttja sin arbetstid bättre. I verksamheten yttrar det sig som om du får vänta tills nästa lön för att få kontobesked på ditt lönekonto.

Av skäl från erfarenhet i ett långt yrkesverksamt liv, vet jag att man kan uppnå mycket goda effektivitetsvinster genom att låta alla dataprogram hålla jämna steg med verksamheten. I det aktuella fallet finns inget forum som ensamt kan äga frågan, och i nästa andetag kan jag säga att ingen kommer att ”sätta huvudet i snaran”. Ni som fortfarande läser inser att det som jag skrivit i inledningen om ”…tråkigt och utan synbart resultat”, stämmer mycket väl in i mina funderingar. Mitt budskap är enkelt: samla alla som får information, ger information och utformar information, och låt dessa uttrycka sina krav. Därefter vet man vilken väg man ska ta. Om vi fortsätter med detta får vi en konsekvens som innebär att ekonomisk information är lika aktuell som vinterdäck på midsommar, på fel fälgar. Här gör jag mitt val som innebär att sätta renoveringen av kommunhuset under lupp samtidigt som resurser sätts till för att ge verksamheten de verktyg som behövs.

Per-Arne Andersson (M), Moderaterna i Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan