Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Är inte en krona alltid värd en krona

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Patrik Eriksson.

Bild: Eva Langefalk

Annons

Jag läser Liane Bloms (L) förtydligande kring "kommunhusets upprustning", och vilka beslut som man står inför som politiker. Jag vill nånstans ytterligare förtydliga distinktionen mellan "underhåll" och "investering". För mig som "vanlig normal arbetare", så är en krona värd en krona. Så är det även om du som politiker vill få oss likt en illusionist att tro att en krona har ett annat värde än just en krona, då det rent "avskrivningsmässigt" i redovisningen mellan tillgångar och skulder, ter sig lite olika. Men värdet en krona är lika fullt en krona, eller?

Annons

Vad jag skulle vilja att Liane försöker fundera kring är de tre alternativen som hon räknade upp och vilka konsekvenser som dessa beslut får. Det är något jag saknar som medborgare då jag läser i texten.

Annons

Liane Blom skriver att kommunen har nu ställts inför tre olika val, men konkretiserar ej valens olika konsekvenser, vilket jag förtydligar enligt mitt sätt att se på de olika alternativen som hon angav.

1. Riv huset = kostnad för rivnig, samt avskrivning av tillgången (alltså inget värde kvar för medborgarna, däremot en kostnad). Sedan tillkommer kostnad i att flytta kommunfunktionen till andra utrymmen, som om dessa ej finns skall skapas. Det är inget alternativ i min värld...

2. Renovera det på minsta möjliga budget (det vill säga reparera byggnaden till det skick en byggnad förväntas ha om man inte underhållsskuldar denna, från år till år, vilket skett i det här fallet. Liane beskriver själv i texten att hon deltagit i beslut att skjuta upp underhåll, exempelvis utbyte av fönster... Vad mer har politiker underlåtit att underhålla (Skulda för framtiden)? I min värld är det här det mest logiska alternativet. Jag tror till och med att det är det mest kostnadseffektiva?

3. Renovera det enligt arkitektens intention. (Vilken är den intentionen? Vad är designen för ekonomisk tillgång i bokföringen och vilken funktionsökning ger denna arkitekts utformning?). I min värld så är det en distinktion mellan att investera och spendera, det är utfallet av kronan som avgör vilket av begreppen som det innebär....

Så om Liane Blom skall förtydliga, så önskar jag ett förtydligande som kan förstås av en vanlig enkel person som jag är.

Patrik Eriksson, "Mackägaren" som inte förstår retorik

Annons

Annons

Till toppen av sidan