Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Företagare är våra sanna vardagshjältar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mikael Söderlund (M).

Bild: Privat

Annons

Att vara företagare handlar om att driva saker framåt och vilja mer. Företagare levererar service, varor och tjänster som efterfrågas i vårt samhälle men även utanför Sveriges gränser.

Företagen skapar jobb bidrar till utveckling av både individer och produkter. Dagens företagare är också med och bär upp hela vårt välfärdssystem. Företagen skapar skatteintäkter, som omvandlas till offentlig välfärd som skola, vård, äldreomsorg och rättsväsende. I grund och botten kräver således välfärdssamhället framgångsrika företag.

Att det är företagen och dess medarbetare som skapar vår gemensamma välfärd borde vara uppenbart för alla men är det tyvärr inte i dag, det måste vi ändra på. Samhällsfunktioner som vård, skola och omsorg grundar sig i att vi har en sund näringslivsutveckling och att nya jobb skapas där skatteintäkter kommer in.

Annons

Annons

Alla tjänar på att det går bra för företagen i Sverige. Av dessa skäl är det viktigt att politiker har företagen för sina ögon och arbetar för ett gott företagsklimat med allt från mindre myndighetskrångel till god infrastruktur. Allt för att ge företagen möjlighet att växa.

Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa

Företagsklimatet har en direkt påverkan på möjligheterna för en kommun, region och stat att i sin tur leverera skola, vård, omsorg och rättsväsende till medborgarna. I Västmanland genererar privata företag, tillsammans med sina medarbetare, hundratals miljarder kronor i skatt, varje år.

Det måste bli billigare att anställa, ta bort den särskilda löneavgiften på 11,6 procent.

Synliggör skatter och arbetsgivaravgifter för de anställda i lönebeskeden så alla blir medvetna om det orimligt höga skattetrycket på arbete.

Om alla Västmanlands företag skulle anställa en till medarbetare skulle den summan öka med drygt tio miljarder kronor. Det beloppet motsvarar i sin tur drygt 20 000 gymnasielärare.

Vi kan inte enbart spara ihop pengar till välfärden – vi måste också tjäna in dem och det är företagen och deras anställda som gör jobbet. Kan man välja bort verksamheter som kan bedrivas av företagare och ha sunt förnuft i kravställningar i upphandlingar kommer man en bra bit på vägen.

Annons

Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Det är ni som får Sverige att leva det är ni som är dom sanna vardagshjältarna. Det är vårt jobb att skapa rätt förutsättningar för er så alla företag kan leverera.

Nu byter vi regering och får politiker som både ser och uppskattar våra företagare.

Mikael Söderlund (M), företagsansvarig Västmanland Arboga

Annons

Annons

Till toppen av sidan