Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaBengtssons krönikor

Per-Arne Bengtsson
Konflikten mellan ”bondlurkar” och ”nollåttor” har djupa rötter

Per-Arne Bengtsson skriver om stad och land i en ny sommarserie. I kåserierna tecknar han bilden av hur livet på landsbygden utvecklats sedan förra sekelskiftet. Hur har den moderna tiden egentligen påverkat glesbygden? Det här är den sjätte och allra sista delen.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

”tadsborna odlade sin kultur och gick med ”näsan i vädret” och ansåg att bönderna utanför gränsen var outvecklade bondlurkar”, skriver Per-Arne Andersson i sin krönika.

Bild: Stefan Nolervik, Privat

Annons

När kung Gustaf Adolf på 1600-talet förde stormaktskrig i Europa behövde han pengar till sitt krig. Därför införde han tullar till städerna så att bönderna fick betala skatt för att föra in sina varor till marknaden i staden. Det blev en viktig gräns om vem som tillhörde vilken sida. Stadsborna odlade sin kultur och gick med ”näsan i vädret” och ansåg att bönderna utanför gränsen var outvecklade bondlurkar. I mildare form kallas de än idag för ”lantisar” medan storstadsborna får öknamnet ”nollåtta.” Metoderna att bygga upp föreställningar har varit många och varje gruppering har haft sin dubbelhet. De med pengar och kontakter har flytt storstäderna för att njuta sommaren och plockar blommor på blomstrande ängar. Men när barnen klivit i en komocka blir det hela mindre romantiskt med landet.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje vardag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan