Annons

Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
V: Vi vill se gratis arbetsskor för personal inom vård och omsorg

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Leyla Chabbani (V) och Nora Bastås (V).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Medan arbetsmiljön värnas om på många andra sätt inom vård och omsorg, verkar arbetsskorna till personalen ändå ofta glömmas bort. Vi i Vänsterpartiet vill ändra på detta och låta Fagersta kommun bekosta anställdas arbetsskor inom vård och omsorg.

I en undersökning som fackförbundet Kommunal gjort skrivs det att parkarbetare och anläggningsarbetare förses med gratis arbetsskor i över 80 procent av Sveriges kommuner. På äldreboenden och inom hemtjänsten är det dock som mest tio procent av Sveriges kommuner som utlovar gratis arbetsskor till deras anställda.

Annons

Annons

Det är inte ovanligt att man går tusentals steg varje dag när man jobbar inom vård och omsorg. Ändå måste man som anställd axla stora kostnader för arbetsskor, fackförbundet Kommunals medlemmar berättar att den kostnaden kan nå uppemot tusentals kronor varje år. De som inte har råd med bra skor kan istället ses med foppatofflor eller tunna plastsandaler på fötterna. Dåliga skor gör dock att man står och går på fel sätt vilken kan leda till belastningsskador och smärta i knän, höfter, rygg, axlar och nacke. Ett par fotriktiga och stödjande skor motverkar dessa skador. Att förebygga belastningsskador kan tänkas medföra färre sjukskrivningar och en mer välmående personalskara inom vård och omsorg. Att ge dessa anställda gratis arbetsskor skulle också vara ett kliv mot en mer jämställd kommun då personalen i den kvinnodominerade vården och omsorgen äntligen får samma rätt till arbetsskor som personal inom de mansdominerade jobben redan har. Att ta det klivet mot jämställdhet är inget mer än rättvisa, anser vi i Vänsterpartiet.

Nora Bastås (V)

Leyla Chabbani (V)

Vänsterpartiet Fagersta

Annons

Annons

Till toppen av sidan