Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Din rätt att välja vårdcentral är hotad

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varannan person som läser denna text riskerar att få sin egen vårdcentral nedlagd efter valet 2022 om Vänsterpartiet får ett avgörande inflytande.

I dag drivs över hälften av Västmanlands 28 vårdcentraler av andra vårdgivare än regionen och en majoritet av västmanlänningarna går idag till en vårdcentral som inte drivs av regionen. Vänsterpartiet går till val på att alla vårdcentraler ska drivas av regionen och vill avskaffa Lagen om valfrihet som innebär att du som patient i Västmanland får välja vårdcentral. Detta hade varit ett kraftigt slag mot både patienter, medarbetare och mot kvalitén i den västmanländska sjukvården.

Mikael Andersson Elfgren (M).

Bild: Privat

Annons

Annons

Flera vårdcentraler är i skottgluggen till exempel Citypraktiken, Läkargruppen eller Servicehälsan. Vårdcentraler som ligger högt när det gäller kvalitet, tillgänglighet och patientnöjdhet. Att i praktiken förbjuda vårdcentraler som dessa att existera skulle knappast göra vården bättre, varken för patienter eller sjuksköterskor och läkare.

Dessa planekonomiska tankebanor stannar tyvärr inte inom Vänsterpartiet. När Socialdemokrater och Vänsterpartister säger ”Vi behöver ta tillbaka kontrollen över välfärden” menar det vad de säger. Politiker och byråkrater ska bestämma mer över din situation, din vård eller din arbetsgivare. Din rätt att välja och välja bort försvinner steg för steg med ett vänsterstyre.

Moderaterna är garanten för din rätt att välja, patientinflytande och kvalité i vården. Det tar sig uttryck i att du själv, inte en politiker, ska få bestämma så mycket som är möjligt över din vårdsituation. Bland annat vilken vårdcentral du ska gå till. Rätten att välja vårdcentral har vi länge tagit för given men den är nu hotad.

Vi moderater vet att valfrihet ytterst är till nytta för patienten. Att kunna välja eller välja bort stärker patientens ställning. Konkurrensen gör även att entreprenörer och regionens egna verksamheter måste fortsätta att utvecklas och möta patientens behov. Det är något positivt.

Annons

För oss moderater är ståndpunkten tydlig. Politiker ska inte bestämma åt dig vilken vårdcentral du ska gå till. Det ska du få välja själv. Vi vill öppna fler vårdcentraler i Västmanland och vi vill ta ytterligare steg för att öka patientens inflytande över vården där unga som mår dåligt ska få välja psykolog. Vården ska fortsätta utvecklas för morgondagens behov, där patienten står i centrum, där valfriheten utvecklas och köerna inte bara är korta utan helt borta. Låt inte vänsterpolitiker ta det ifrån oss.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan