Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Ska redan traumatiserade människor börja om från noll?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Privat

Annons

I tidigare insändare har det framförts en del kritik mot Migrationsverket och delvis mot Norbergs kommun vad gäller hanterandet av ukrainska flyktingar som blev placerade i Norberg.

Mycket oro och panikartade känslor uppstod när Migrationsverket informerade flyktingarna, efter de vistats flera veckor i Norberg, att bara cirka 23 personer skulle få bor kvar i Norberg. Tydlighet från början, både från Migrationsverket och kommunen hade varit önskvärd, men så var inte fallet, tyvärr.

Annons

Norbergs kommunalråd yttrade sig i media om att en flytt skulle kunna ske i närområdet, att de som flyttade fortfarande skulle kunna utnyttja samma nätverk och att ett flytt naturligtvis skulle ske under ordnade former.

Annons

En familj bestående av mor och två barn, som jag hade mycket kontakt med, kontaktades per telefon av Migrationsverket onsdag den 3 augusti klockan nio, familjen skulle infinna sig i Rättvik klockan 15 samma dag.

Rob den Hertog kandiderar för PNF i kommunvalet 2022.

Bild: Sara Arvidsson

Efter cirka fyra månader i Norberg hade familjen fått mycket hjälp och lyckas skaffa många nödvändiga saker som cyklar, mikrovågsugn med mera. Migrationsverket erbjuder bara tågbiljetter, ingenting annat. Med andra ord, man får klara sig själv. Hur tänker Migrationsverket här, ska redan traumatiserade människor börja om från noll igen?

Tack vara engagerade medmänniskor gick flyttlasset på eftermiddag, men, mamman var helt knäckt, och barnen påverkades mycket också naturligtvis.

Chauffören som körde familjen till Rättvik skrev efteråt:

”Det var hemsk jobbigt att höra en liten flicka gråta i baksätet. Utan att veta och förstå. Det skär i hjärtat att se en mamma le genom sorgsna ögon. Otroligt ledsamt att uppleva splittrade smågrabbar ryckas från sina vänner och sin trygghet. Jag talar om en inre smärta som inte syns men som skapar livslånga blodiga ärr i hjärtats inre”.

Det här är verkligheten, som gör att jag upplever  kommunalrådets vackra ord  som helt  orealistiska och långt från verkligheten.

Därför skulle jag vilja fråga kommunalrådet om hon anser att den här flytten har skett under ordnade former, och på vilket sätt kommunen kan förhindra att den här inhumana hantering av människor kommer att upprepas.

Rob den Hertog, Norberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan