Annons

Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
DiN: Det känns bra att upplysa Ladman om verklighetens Norberg

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Christer Filipsson (DiN), Magdalena Andersson (DiN) och Magnus Söderlund (DiN), Foto: Kenneth Sund

Annons

Vi måste erkänna att det känns märkligt att debattera med en person som enligt artikeln företräder Transportarbetareförbundets avdelning i Värmland. Mikael Ladman är förvisso en känd socialdemokrat i Norberg men då borde han rätteligen underteckna artikeln som socialdemokrat. Vi skall oavsett detta försöka hjälpa herr Ladman ur sin förvirring.

Grundorsaken till att Demokraterna nu anser tiden mogen att överväga ett utträde ur Norra Västmanlands kommunförbund (NVK) bygger på att organisationen upplevs som ineffektiv som slukar alldeles för mycket pengar i förhållande till vad vi får. Det är bara att se till det senaste VA-projektet på Järnvägsgatan som om det skulle pågått på Essingeleden i Stockholm ha tagit sju timmar (enligt en person med insyn i projektet) men när det genomförs i Norberg planeras det till att pågå i fyra månader. Vi håller för närvarande på att granska projektets kostnader och preliminärt ser det ut att bli en ny miljonrullning till nackdel för Norberg.

Annons

Annons

Lennart Skansfors (DiN). Foto: Kenneth Sund

Processen med all lämna NVK kommer sannolikt att ta några år men någon måste trycka på startknappen och det gör vi. Om utredningen föreslår att vi utträder kommer vi sannolikt inte ha en egen fastighets- och gatuförvaltning förrän 2028.

Under 2023 föreslår vi att driftsanslaget till NVK minskas med nio miljoner och dessa skattemedel kommer vi att använda till att förstärka skolan (fem miljoner), socialtjänst och omsorg (tre miljoner) och arbetet med att förbättra klimatet för alla våra småföretag i vår vackra kommun (en miljon kronor).

Magnus Söderlund (DiN). Foto: Kenneth Sund

Slutligen, enbart genom att effektivisera och kvalitetssäkra de kommunala processerna skall det kunna generera 70 miljoner kronor i minskade kostnader. Enligt tidigare forskning (av Lars Sörqvist) uppgår kvalitetsbristkostnader i näringslivet vanligen till 10-30 procent av omsättningen. Kommunal verksamhet utgör inget undantag.

Nu tror vi inte att vi kan kapa så många miljoner på ett bräde men en rimlig summa under mandatperioden är 20 miljoner. Det räcker gott och väl till att anställa fler förskollärare, specialpedagoger, speciallärare och skolpsykologer.

Annons

Magdalena Andersson (DiN). Foto: Kenneth Sund

Annons

Inom socialtjänsten anställer vi socialsekreterare som arbetar förebyggande på fältet bland både unga och vuxna personer som lider av psykisk och psykiatrisk ohälsa.

Slutligen kan vi förstärka omsorgen genom att koppla på kvalificerad omsorgspersonal inom hemtjänst och äldreboenden. Demokraterna har aldrig påstått att Socialdemokraterna eller vänster skulle vara ondskefulla men det kanske säger mer om Ladman själv och vad han anser om vårt parti. Vi har ett gott politiskt samarbete med några ledande socialdemokrater, däribland Olle Rahm i sociala utskottet som inser att Norberg mår bättre av att vi lägger ner stridsyxan och samarbetar. Det samarbetet har pågått i två år med goda resultat. Vi skulle välkomna om fler från vänstern vore lika insiktsfulla som ordförande Rahm i sociala utskottet.

Christer Filipsson (DiN). Foto: Kenneth Sund

Christer Filipsson (DiN)

Lennart Skansfors (DiN)

Magdalena Andersson (DiN)

Magnus Söderlund (DiN)

Demokraterna i Norberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan