Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Människan har kraften att rädda planeten

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Biodling är ett av många exempel på studiecirklar kring hållbarhet som debattartikelns författare lyfter fram.

Bild: Jennifer Berg Eidebo

Annons

Klimatet har förändrats och vi måste anpassa oss – om vi vill överleva. Att lagstifta är makthavarnas verktyg. Vi tror på frivillighet, kunskap och människans egen drivkraft.

Inom folkbildningen går den ekologiska hållbarheten som en röd tråd. Förutom våra traditionella studiecirklar som fågelskådning, svampplockning, odling och kompostering, har vi cirklar i att skapa en hållbar garderob, klara en kris, eller laga mat av rester. Vi organiserar biodlare som bidrar till närproducerad honung och bättre skördar. Här samlas de som vill skaffa höns för äggproduktion i mindre skala. Under folkbildningens stora paraply ryms även jägarna och sportfiskarna, men även de som vill lära sig laga vegetariskt.

Annons

Gamla kunskaper om fermentering, färga textilier naturligt eller slå en äng, riskerar att dö ut med äldre generationer men bevaras genom oss. Förutom att värna kulturarvet bidrar sådana kunskaper till att främja den biologiska mångfalden. Byggnadsvård, återbruk och fröbytardagar speglar vår längtan efter det hållbara livet, fjärran från slit och släng. Lantbruket är en naturlig del av folkbildningen och har en viktig roll för vårt lands självförsörjningsgrad. Vi vill veta vad äter. Vi vill förstå arternas samspel i naturen. Vi vill vårda naturen och vara en del av den. Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet, Fältbiologerna och Scouterna, återfinns hos oss. Vi är med i Förbundet Agenda 2030. Vi föreläser om solceller, har cirklar i att bygga sitt eget Tiny house för ett minimalistiskt liv, och sparar energi genom projektet Svett & Watt. Nyligen anordnades Västmanlands första BioBlitz, en inventering av djur- och växtlivet på Södra Björnö.

Annons

Vår exploatering av planeten leder till extremväder, utrotningshotade arter och förstörda livsmiljöer. Vi behöver hitta bättre sätt att leva innan det är för sent. Folkbildningen har varit med om att förändra samhället förr och vi kan göra det igen. Vi är gärna med på den resan, precis som vi har varit de senaste hundra åren.

Styrelsen för Västmanlands länsbildningsförbund

Maria Engelfeldt, Folkuniversitetet

Eva-Marie Rasmusson, ABF

Annons

Joakim Öhrndalen, Studieförbundet Vuxenskolan

Lars Forsmark, Västerås folkhögskola

Karin Ekstedt, Studiefrämjandet

Kristin Pleick, RF-SISU

Josefin Nyström, Ibn Rushd

Jenny Jogensjö, Tärna Folkhögskola

Roger Karlsson, Bilda

Eva Lundqvist, Hästsportens folkhögskola

Madeleine Landhage, Medborgarskolan

Irja Convalius, NBV

Peter Thederan, Sensus

Margareta Abelli, Kulturens

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan