Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Språkförskola är bra – det har till och med S insett

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liane Blom (L).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Vi får läsa i Fagersta-Posten hur en vänsterpartist hissnar åt förslag som faktiskt kan lösa ett stort problem som vi har i Sverige idag: Barn som inte går i förskola ska börja förstå svenska när de snart ska börja skolan, trots att de antingen funnits i Sverige under många år eller till och med är födda här. Det är rimligt att lära sig språket i det land man bor i. Det är varken rasistiskt eller något annat. Det är en frihetsfråga.

Barn som går i förskola ligger långt före språkligt när de börjar skolan än klasskamrater som inte gjort det. Barn som talar ett annat språk i hemmet och inte går i förskola, ligger ännu sämre till vad gäller ordförråd på svenska. Det gör att dessa barn ligger långt efter sina klasskamrater som börjar skolan med ett ordförråd på ungefär 10 000 ord (variationer förekommer).

Annons

Annons

Orsaken till att barn inte kommer till förskolan är många. Det kan vara att barn som har många syskon ”inte behöver” barnomsorg. Konsekvensen av det är ofta att kvinnan ställs utanför samhället och inte kommer i jobb. En del har inte förstått varför vi har förskola och är misstänksamma mot den, trots att vi jämnat ut klasskillnader i Sverige genom tiderna med just förskola. Genom att hålla barnen hemma kan man också dölja eventuella problem i hemmet. Andra har helt enkelt inte råd med förskola, anser de. Det finns barn som idag växer upp i fattigdom, i Norberg och med all säkerhet även i Fagersta.

Liberalernas förslag är att barnen ska få gå i förskola, utan att behöva betala. För att hitta dessa barn, behöver vi ta BVC/familjecentral till hjälp. Till och med socialdemokraterna har nu vänt i den här frågan och förespråkar språkförskola. Problemet med S förslag är att de inte har ställt krav under ett antal år och då kommer barn som varit i Sverige en längre tid, gå under deras radar. Det rör alldeles för många barn.

Det vore att överge barnen om vi inte kollar av hur de ligger till språkligt, eftersom detta också kommer att ha effekter på hur väl de klarar skolan senare. Ibland är det bra att läsa förslag i sin helhet istället för att läsa rubrikerna, som sprids i forum där inte förslagsställarna finns.

Jag är inte förvånad att vänstern vrider sig av våndor. Att ställa krav är att bry sig. Att ge barn förutsättningar att lära sig språket i landet de bor i, en frihetsfråga för barnet. Liberalerna vågar ställa krav för att vi bryr oss om alla barn, oavsett vilket språk de talar hemma.

Liane Blom (L) ordförande i Liberalerna Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan