Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
S: Västmanländsk industri ska vara världsledande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Eriksson (S) och Lena Johansson (S).

Bild: Sofie Tejre, Sara Arvidsson

Annons

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. Vi ser redan fler allvarliga bränder, perioder av svår torka och översvämningar. För att vända utvecklingen måste vi ställa om vårt samhälle fortare. Vi ska skapa nya, schyssta jobb i hela landet genom att driva på klimatomställningen.

Den svenska industrin har spelat en nyckelroll i vårt samhällsbygge. Vi socialdemokrater är övertygade om att svensk industri är en del av lösningen för att klara klimatomställningen. Därför har s-regeringen stöttat industrins omställning med stora investeringar. Vår gröna industriella revolution har skapat tusentals nya jobb i hela landet.

Åsa Eriksson (S).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Annons

Som ett direkt resultat tillverkas nu fossilfritt stål i Sverige, det utvecklas nya, smarta batterier i Västerås. I Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg ställer företagen om inför framtiden. Det skapar tusentals jobb och gör Sverige starkare. Vi ska öka tempot och se till att framtidens jobb inte försvinner till andra länder.

Regeringen har presenterat ett paket för att svensk industri ska vara världsledande i klimatomställningen även i framtiden. Vi ökar satsningarna på ny teknikutveckling, förenklar tillståndsprocesserna och ökar de statliga kreditgarantierna för att få fler gröna industriinvesteringar på plats. Vi gör en av världens första statliga satsningar på att fånga in och lagra koldioxidutsläpp från biomassa. Det är stort! Det handlar om att fånga in och lagra koldioxidutsläpp från till exempel jordbruk och skogsbruk, kraftvärmeindustrin och produktion av pappersmassa. Sverige ska bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS.

Lena Johansson (S).

Bild: Sofie Tejre

Våra västmanländska företag kommer exportera framtidens klimatlösningar och göra Sverige rikare med fler jobb och bättre välfärd samtidigt som de minskar världens utsläpp.

Annons

Den stora omställning som företag och samhälle befinner sig i kommer också ställa nya krav på utbildad personal. Vi ska därför fortsätta satsa på utbildning, ge fler människor möjlighet att ställa om mitt i livet och locka den internationella expertkompetensen som behövs för att säkra svensk konkurrenskraft.

Den svenska exportindustrin har lagt grund för vårt moderna Sverige. Nu kommer svensk industri spela en nyckelroll i den gröna omställningen. Vi ska öka tempot i industrins klimatomställning och se till att framtidens jobb skapas i Västmanland.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot Norberg

Lena Johansson (S), riksdagskandidat Västerås

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan