Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
När barn begår brott är det vuxna som misslyckats

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Ja, det är en intressant situation när SD i Fagersta citerar mig när jag i min tur har citerat deras egen partiföreträdares uttalande i DN den 18 augusti om en ny form av samhällstjänst:

”Tanken enligt partiet är att barn och ungdomar ska få lägre status genom att till exempel plocka fimpar eller sanera graffiti ”i anslutning till den miljö som man i vanliga fall kanske begår brott inom” Det är en form av samhällstjänst med vad jag kallar statusnedbrytande syfte, enligt SD:s rättspolitiska talesperson Tobias Andersson”.

Annons

Annons

Bertil Fredriksson (SD) och Peter Lilja (SD) ska ha heder för att de tillstår att yrkesgrupperna som normalt sköter fastighetsskötsel, trädgårdsarbete och städning gör ett fantastiskt jobb. Det tycker jag också. De får för mycket skäll och alldeles för lite uppmärksamhet och tacksamhet.

Visst blir jag också arg när jag ser unga bete sig illa. Jag känner också ilska och frustration men också ledsenhet när jag hör om hemska saker barn gjort. Och visst mår barn inte dåligt av att få ta konsekvenser för sina handlingar. Men inte på ert sätt.

Jag står alltid på barnens sida. De är barn, oavsett omständigheterna. När barn begår brott är det vuxna som misslyckats. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör. Har man en dålig förebild i uppväxten eller ingen alls, riskerar man att skaffa sig andra, inte så lämpliga. Det vet ni också, SD i Fagersta. Därför är det så viktigt att vi i hela samhället tar krafttag för att hålla så många barn som möjligt borta från det och dem som påverkar dem negativt. Alla barn vill känna sig trygga, omtyckta och värdefulla, det är vår skyldighet som vuxna att se till att de får det de behöver.

Och med risk för upprepning: Stärkt familje- och föräldrastöd, fler vuxna i skolan, fler förskolor, fler aktivitetsplaner, ökat föreningsstöd, mer kultur och bättre möjligheter för föräldrar att komma till egen försörjning.

Annons

Annons

Det är statushöjande åtgärder som jag tror är mer hjälpsamt för barn och unga som behöver hjälp att stå emot eller ta sig bort från negativt beteende.

En vänlig knuff i rätt riktning, stöd, uppmuntran och ett uppriktigt intresse fungerar många gånger bättre än att straffa och kränka.

Jag vill passa på att hylla all förskole- och skolpersonal som gör ett fantastiskt arbete med våra barn och unga i Fagersta. Ni behövs så mycket och ni gör så stor skillnad för så många. Det är ni som gör jobbet, inte vi politiker. Stort tack!

Ja, jag ser faktiskt gärna fler familjedagar i Vilhelminaparken, det behöver verkligen inte vara S som håller dem.

Lena Eldståhl (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan