Vänsterpartiet vill lösa personalbristen i vården med lärlingsutbildning som ska lära sig de "lätta arbetsuppgifterna inom vården", skriver Ann- Christine Andersson (V) i Fagersta- Posten. Ann-Christine Andersson känner tydligen inte till arbetssituation för vård- och omsorgspersonal. Ändå beskriver hon situationen med att "många som jobbar där ”går på knäna” och ibland inte ens har tid att få någon semester när man önskar, utan är tvungen att skjuta på den längre fram." Vilket är sant!

Bertil Fredriksson (SD) och Peter Lilja (SD).
Bild: Sara Arvidsson
Annons
Annons
Då kräver hon en slags ”lärlingsutbildning” där de som står långt ifrån arbetsmarknaden kan ”gå bredvid” och känna sig för om yrket. Frågan är vem ska ta hand om dessa "lärlingar som dessutom beskrivs inte ha så stora språkkunskaper". Ska ordinarie personal ta hand om dessa lärlingar, när de knappt har tid att ta hand om alla patienter, gå på toaletten eller äta lunch?
Nej, Ann-Christine Andersson (V), det måste finns speciella handledare vid sidan av ordinarie personal för att detta "lärlingssystem" ska fungera. Det första steget för dessa "lärlingar" är givetvis att lära sig att tala och att förstå svenska. Därefter bör de få en grundläggande utbildning inom vård- och omsorgsfrågor.
Idag krävs goda språkkunskaper för att hjälpa till. Tid för att trösta, hålla handen, bädda sängen. Och hjälpa till med de ”lätta uppgifterna” i hemtjänsten och på våra äldreboenden, är inte så lätta som Ann-Christine Andersson tycks tro. Dessa "lätta uppgifter" fordrar kompetent personal med god fysik, tålamod, effektiv arbetsplanering och goda språkkunskaper.
Personalen behöver mer resurser, bättre arbetstidsscheman och möjlighet till återhämtning efter allt som ofta tuffa arbetspass. Det tänker vi i Sverigedemokrater i Fagersta prioritera tillsammans med berörd personal. Därför välkomnar vi Fagersta kommuns projekt "Ung omsorg" där ungdomar ska skapa guldkant för äldre i särskilt boende med aktiviteter som sker i social samvaro, till exempel högläsning, promenader, spel- och fikastunder. Förutom att öka den sociala aktiviteten i särskilt boende ger det ungdomar möjlighet till extrajobb samt inblick i vårdyrket som framtida arbetsplats och inspirera dem i ett framtida yrkesval. Ungdomarna får endast genomföra sociala aktiviteter och inte delta i vårdarbete. Det skapar ett mervärde för både pensionärer som hos ungdomarna i projektet. Vi hoppas att det leder till att fler vill söka sig i vård- och omsorgverksamheten in i framtiden.
Peter Lilja (SD)
Bertil Fredriksson (SD)
Sverigedemokraterna Fagersta