Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Insändare
Lovsång till årskurs 8 på Risbroskolan

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liane Blom (L).

Bild: Olle Strandberg

Annons

Nu är det många som har synpunkter på hur Sverige är och vad som gått fel och vems fel allting är. Många landar i att det är invandrarnas fel. Jag skulle vilja lyfta en helt annan bild, lite mer positiv.

När vi pratar integration, och brister i den, så talar vi ofta om första generationen. Alltså, vuxna som kommit till Sverige sent i livet, vars brytning på svenska kommer att vara livet ut. Många av dem har svårare att komma ut i arbetslivet av olika anledningar, ibland väldigt orättvisa sådana. Det vi glömmer bort att prata om är generationen som är barn till dessa. Jag blir fortfarande tårögd när jag tänker på årskurs 7 på Risbroskolan (nu år 8) i Fagersta. Här sitter elever från jordens alla hörn i samma klassrum. Ett fokus på betyg har gjort att många arbetar medvetet med att höja sina betyg. Många har redan mål i sikte och vet vad man vill bli senare i livet. Det är få språkfel som skvallrar om att det talas ett annat språk hemma runt köksbordet, för svenskan är i stort sett felfri. Ni är barn som kom med den stora flyktingvågen 2015 och som nu är en del av vårt samhälle. Ni talar svenska flytande och ofta ett eller flera andra världsspråk också.

Annons

Annons

Det är få av er som vill bli Youtubers. Här sitter istället framtidens kardiologer, socionomer, advokater och poliser. Era föräldrar värderar skolan högt och ställer krav på att ni sköter den. Ni är på tillväxt och jag har stort förtroende för att ni kommer att förändra Sverige och välfärden på riktigt. Få av er kommer bli arbetslösa. Vi har brist på personal inom många yrken. Ni kommer fylla igen hålen. Jag vill tacka för att jag fick vara lärare för er, en stund av resan i ert liv. Jag vill också passa på att gratulera Sverige. Vilken vinstlott vi har dragit!

Liane Blom (L) leg. lärare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan