Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalValet 2022

Matilda Molander
Kristersson har varit SD:s bäste valarbetare

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Jimmie Åkesson har prisats av Ulf Kristersson – och tagit hans väljare. Foto: Fredrik Persson / TT

Annons

I skrivande stund har vallokalerna just stängt, och TV4 och SVT har precis presenterat sina vallokalsundersökningar.

Enligt dem har SD blivit näst största parti. Moderaterna har gjort ett katastrofval. Alla partier har klarat sig kvar i riksdagen. Vänstersidan har fått en majoritet av rösterna.

Om vallokalsundersökningen stämmer med hur svenskarna har röstat får vi veta efter att tidningen tryckts. Men efter att valrörelsen avslutats kan man konstatera några saker.

Annons

Annons

Efter förra valet gjorde Moderaterna den helt korrekta analysen att den enda möjligheten att kasta ut Socialdemokraterna från Rosenbad i det här valet vore att skapa ett regeringsunderlag där Sverigedemokraterna ingår. Tyvärr nöjde sig inte Ulf Kristersson med att konstatera att “jag behöver SD för att åstadkomma ett regeringsskifte” och bygga ett kyligt resonemangsäktenskap.

Nej, som i en riktig passionerad förälskelse valde Kristersson att blunda för den nya kärlekens dåliga sidor, och ständigt prata om den nya flammans alla fördelar. Det kvittade hur många sverigedemokratiska politiker som avslöjades med att ha nazistiska kopplingar, eller hur många trollangrepp som dirigerades från SD:s partihögkvarter.

Ulf Kristersson stod ändå i talarstolar och intervjuer och förklarade att Sverigedemokraterna mognat och prisade dem för att “inget annat parti har som Sverigedemokraterna varnat för att Sverige inte kan ta emot så många invandrare”. Samtidigt som Kristersson (M) lanserade allt fler förslag i sverigedemokratisk riktning.

Detta medan Jimmie Åkesson (SD) stod på torgmöten och i intervjuer och pratade om att Moderaterna har förstört landet.

Föga förvånande verkar många väljare ha tagit Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson på orden och röstat på det parti de båda pratat så gott om.

Annons

Ett parti som likt inget annat har varnat för att Sverige inte kan ta emot så många invandrare.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan