Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Pengar ska användas där de behövs

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liane Blom (L).

Bild: Olle Strandberg

Annons

Det är lätt att glömma att kommunal verksamhet också drabbas av inflation, framför allt vad gäller höjda elpriser och matinköp. Det finns framför allt två verksamheter som drabbas hårt av detta och det är barn- och utbildning och sociala sektorn i Norberg. Båda sektorerna har också ett effektiviseringskrav på 1 procent som i normala tider kanske är bra, för det är klart att vi inte ska slösa pengar. Effektiviseringskravet slår dock ganska hårt i nuläget eftersom ingen av sektorerna har fått mer pengar, trots att priserna har ökat.

Annons

Annons

Sociala sektorn går i dagsläget med underskott. På senaste kommunstyrelsemötet fick vi se olika räkneexempel och sociala sektorns underskott ligger ganska nära hur inflationen påverkar kostnaderna. Vi tycker att sektorn ska kompenseras för detta.

Liberalerna Norberg har just lämnat in två förslag som handlar om att flytta pengar dit de behövs. Norberg ser just nu ut att gå med överskott. Vi tycker att pengarna ska användas nu.

Vårt första förslag går ut på att en genomlysning görs i sektorerna så att vi ser hur mycket inflationen påverkat dem så de kan ersättas för detta.

Vårt andra nämndinitiativ handlar om att resterande överskott bör gå till inköp av läromedel till skolan eftersom grundskolan just gått över till en ny läroplan. Bra läromedel kan kompensera till viss del för obehöriga lärare och sparar också tid för lärarna. Detta är en kvalitetssäkring och kvalitetshöjning för Norbergs skola. Allt som kan göras, ska göras för att få varenda elev genom skolan med rätt kunskaper. Vi är villiga att satsa på skolan nu.

Liane Blom (L), ordförande för Liberalerna Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan