AnnonsOutokumpu i Avesta

Här är duon som får medarbetarna på Outokumpu att känna sig trygga: "Säkerheten kommer alltid i första hand"

Stålet från Outokumpu Avesta är känt för sin höga kvalitet, men det finns en sak till som det internationella företaget inte tummar på. Det handlar om säkerhet – och att skapa en trygg arbetsmiljö för alla anställda och samarbetspartners.

– En säker arbetsplats är vår högsta prioritet. Vi vill att alla ska komma hem i bättre skick än när de kom till arbetet, säger Angelica Olsson, arbetsmiljöingenjör brand och säkerhet på säkerhetsavdelningen.

Hans Jacobsson och Angelica Olsson på Outokumpu i Avesta.

Outokumpu i Avesta är en av ortens största arbetsgivare med ungefär 750 medarbetare. Många har börjat sin karriär på bolaget som sommarjobbare i produktionen. I verksamheten finns flera riskfyllda moment som innefattar allt från hantering av flytande stål, syror, gaser och tunga transporter.

– Vi slussar in alla nyanställda i vår säkerhetskultur. För oss är det naturligt att prata om riskerna som finns på jobbet. Det är så vi lär varandra att undvika att farliga händelser inträffar. En stor del av säkerheten börjar med oss som individer, där jag tar ansvar för mig själv – och att andra inte skadas, säger Hans Jacobsson, säkerhetschef.

Är du nyfiken på att göra karriär på Outokumpu i Avesta? Läs mer här

Hans Jacobsson är säkerhetschef på Outokumpu i Avesta.

Säkerhetsavdelningens arbete sträcker sig över alla avdelningar på Outokumpu i Avesta. Hans Jacobsson och Angelica Olsson arbetar främst med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det innebär att de stöttar de andra verksamheterna när det kommer till arbetssätt och rutiner. De arbetar även praktiskt med säkerhet och att identifiera risker innan de händer.

– Vi lägger stort fokus på beteende och säkerhetsmedvetenhet. Vi vill åtgärda riskerna innan det händer en olycka, säger Angelica Olsson.

Här kan du läsa mer om vilka tjänster som finns lediga hos Outokumpu

Angelica Olsson är arbetsmiljöingenjör brand och säkerhet på säkerhetsavdelningen.

I hennes arbetsuppgifter som arbetsmiljöingenjör inom brand och säkerhet ingår även att bevaka och implementera nya lagar och krav inom arbetsmiljö, förvalta och utveckla system för rapportering och arkivering av arbetsmiljödata samt leda och delta vid utredningar av allvarligare händelser inom arbetsmiljö och säkerhet.

– Säkerheten kommer alltid i första hand. Vi vill vara förebilder och arbeta tillsammans med våra medarbetare, säger Angelica Olsson och Hans Jacobsson fortsätter:

– Det handlar också om att lära sig av varandra så att vi inte gör om samma misstag. Hos oss finns det inga genvägar. Snabba och ogenomtänkta beslut får ofta konsekvenser. Vårt uppdrag är att personalen ska trivas och känna sig trygga. Engagerade medarbetare hjälps åt i vått och torrt.

Läs mer om Outokumpu och verksamheten i Avesta här

"Säkerheten kommer alltid i första hand", fastslår Angelica och Hans.

Deras hårda arbete har gett resultat. Hans Jacobsson berättar att det har varit, och är en positiv utveckling på Outokumpu i Avesta.

– Det sker färre olyckor idag. Det känns jättebra.

– Säkerhetsavdelningen arbetar nu med att ta ytterligare ett steg i säkerhetsarbetet. Detta genom att fokusera ännu mer på beteende, och att alla ska kunna se risker och vidta åtgärder. De jobbar efter mottot ”Vi kan alltid bli bättre”.

Vill du få en känsla hur det är att jobba på Outokumpu? Klicka här och träffa ett flertal medarbetare

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Fagersta-Postens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan