Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
Alla skräckexempel på dålig djurhållning leder ingen vart

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: Jan Andersson.

Annons

Mycket av den mediala granskningen av djurindustrin och djurens förhållanden är inriktade på just enskilda fall av grav misskötsel. Senast en gård som anlitas av Kronfågel , som är ett skräckexempel av en bonde som vanvårdar sina djur ( Aftonbladets granskande program 200 sekunder, 22-11-10). Det blir bra tv och skapar uppmärksamhet. Dessa exempel är dock inte särskilt effektiva för att få människor att ändra sina vanor. Efter ha sett ett sådant klipp väljer vissa att gå i försvar, ”inte alla bönder” och ” vi behöver öppna landskap” är vanliga argument. En del rättfärdigar genom att välja bort just det märket det handlar om. De flesta kommer att leva och konsumera vidare med föreställningen om att majoriteten av djuren i livsmedelsindustrin har det rätt bra ändå.

Annons

Annons

Fokus bör istället ligga på hur djuren har det i de fall där lagar och regelverket faktiskt följs. Hur är våra djurskyddslagar utformade, och vad innebär de i praktiken för djurens dagliga liv? Vad är minimakraven på utomhusvistelsen, hur länge får kalven vara hos sin mamma efter födseln och hur många kycklingar får vistas inom en kvadratmeter? Det var först när jag började läsa på och insåg att det inte alls var så bra som jag hade inbillat mig, som jag tog steget att välja bort animaliska produkter i allt större utsträckning.

Missförstå mig inte, jag tycker det är oerhört viktigt att sådana här missförhållanden uppdagas. Det sätter press på rättelse, och förhoppningsvis kan det leda till förbättringar för de utsatta djuren.

Men det finns i allmänhet alldeles för stor okunskap om hur djuren lever, och dör, på de gårdar som följer regelverken.

Det som behövs för att få till en riktig förändring är mer kunskap och transparans från industrin. Det ligger något i uttalandet ” om slakterier hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer”! Läs gärna på djurensratt.se om hur de olika djuren som föds upp i livsmedelsindustrin i Sverige har det. Informationen är saklig framställd, utan hemska bilder för dig som är känslig.

Annons

Om du, efter att ha läst på fortfarande tycker att det känns ok att konsumera animaliska produkter i samma utsträckning som tidigare kan du alltid ta dig en funderare på djurindustrins påverkan på klimatet jämfört med en mer växtbaserad kost.

Men det är en helt annan diskussion.

Rob den Hertog (PNF), Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan